Top 3 best gelezen artikels 2023: Marc Coucke, Paul Gheysens en Eric Wittouck – Vandaag: nummer twee

Francis Vanderhoydonck op een archieffoto van 2008. (Foto: Belga Images)

Wat vinden we dit jaar onder de kerstboom? De drie best gelezen artikels op de website van De Rijkste Belgen in het aflopende jaar 2023. De onderwerpen willen we u nu al meegeven, twee gevestigde miljardairs en één miljardair in wording. De komende drie dagen stellen we u de drie artikels in kwestie voor. Vandaag zijn we aanbeland bij het tweede beste gelezen artikel van dit jaar: Wie is Francis Vanderhoydonck, de luis in de pels van Paul Gheysens?



(6 juni 2023)

We moeten niet kijken naar Tanja Mintjens, wel naar Francis Vanderhoydonck.” Dat zei Paul Gheysens gisteren tijdens de receptie op het Antwerpse stadhuis na afloop van de viering van zijn voetbalploeg FC Antwerp die zowel de beker van België veroverde als de titel van kampioen in eerste nationale. Tijdens dat gebeuren viel de naam Tanja Mintjens regelmatig. Tanja Mintjens is de rechthebbende van de erfpacht van de gronden waarop de verloederde ‘tribune 2’ staat op de Antwerpse Bosuil, het stadion waar Paul Gheysens werkt aan de succesformule van zijn voetbalploeg FC Antwerp. Gheysens slaagt er daarbij niet in een akkoord te bereiken met Mintjens over de aankoop van die bewuste gronden. Nu wordt het jarenoude gevecht publiek uitgevochten. Daarbij wordt de druk verhoogd op de Antwerpse N-VA burgemeester Bart De Wever.

Wie op de Bosuil komt ziet aan de ene kant de nieuwe ‘tribune 4’ die door Gheysens werd gebouwd en aan de andere kant een oude, betonnen tribune, verloederd en te gevaarlijk om nog te betreden. Ondertussen een beetje wit gekalkt. Voor bezoekers is die toestand even moeilijk uit te leggen als de Belgische staatsstructuur aan een buitenlander.

Dit verhaal start aan het eind van de vorig eeuw. Vader Karel Mintjens bouwde op dat moment zijn gelijknamig meubelbedrijf van eiken meubels uit tot grootste meubelfabriek van België. Dochter Tanja werd in 1993 verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en de verkoop. Haar broer Carl kreeg de productie in de fabriek toegewezen. Vader Mintjens investeerde ondertussen redelijk wat geld in de voetbalploeg Antwerp. Hij leende de ploeg niet enkel geld, hij werd via erfpachtconstructies ook eigenaar van de gronden van het Bosuil stadion.

De oude tribune 2 op de Bosuil. (Foto: Belga Images)

Nu springen we 20 jaar verder. Tanja Mintjens heeft zich teruggetrokken uit het bedrijf en heeft zich in Londen gevestigd. Haar broer Carl leidt het hele meubelbedrijf. Ondertussen heeft Ghelamco eigenaar Paul Gheysens het plan opgevat om te investeren in Antwerp. Einddoel daarbij is dubbel: de ploeg naar het hoogste niveau brengen en het Bosuil stadion heropbouwen als vastgoed investering. Om dat te doen moet Gheysens eerst afrekenen met het verleden, letterlijk dan. De industrieel zelf blijft anoniem in de schaduw staan. Enkel als bouwheer van het Gentse Ghelamco stadion loopt hij in de kijker. In Antwerpen wordt Patrick Decuyper uitgestuurd als stroman. Die moet de anonieme miljoenen van Gheysens investeren. Paul Gheysens kiest voor anonimiteit omdat de toekomst van de Antwerpse voetbalploeg op dat moment allesbehalve duidelijk is. 

Intro Francis Vanderhoydonck. Tanja Mintjens blijkt zich niet meer zelf in te zetten bij het beheer van haar financiële erfenis. Dat laat ze over aan Francis Vanderhoydonck, de man die tot 1998 een topfunctie bekleedde bij de Generale Bank, nu BNP Paribas Fortis geworden. In 1998 verliet Vanderhoydonck de Generale Bank om financieel adviseur te worden van Pol Hauspie, op dat moment de rijzende ster, de oprichter en halve eigenaar van het technologiebedrijf Lernout & Hauspie. In mei 2000 verzilverde Vanderhoydonck 3,25 miljoen euro aan L&H aandelen. Zes maand later raakte het spraaktechnologiebedrijf verstrikt in haar vervalste omzetcijfers om kort daarna failliet te gaan. Het leverde Vanderhoydonck de betichting op van aandelenhandel met misbruik van voorkennis. Later zal de zakenbankier daarvan volledig worden vrijgesproken voor de rechtbank.

Na een periode van bezinning besluit Vanderhoydonck zich volledig te profileren als discrete financieel adviseur van vermogende families. Eén van zijn grootste opdrachtgevers wordt de vorig jaar overleden Mark Vanmoerke die op dat moment volop investeert in de sector van de pretparken. Later zien we de zakenbankier ook terug bij de Limburgse transportfamilie Essers, bij Jan Callewaert en het bedrijf Option en bij het bedrijf Resilux van de broers De Cuyper waar hij ook even voorzitter wordt. En dus ook bij Tanja Mintjens. Nog in zijn ‘verborgen’ Antwerpse periode zal Gheysens in 2016 een oude openstaande schuld van bijna 4 miljoen euro aan Mintjens terugbetalen. Maar daarna komt het blijkbaar niet meer goed tussen de beide partijen. Gheysens slaagt er niet in een nieuw vergelijk te vinden om ook op de gronden in de Bosuil over te kopen van de familie Mintjens. (Lees verder onder de foto)

Links Paul Gheysens met naast hem zijn dochter Julie, rechts de Antwerpse burgemeester Bart De Wever naast Ria Vandoorne, de echtgenote van Paul Gheysens, verzameld in het Bosuilstadion rond de mascotte van FC Antwerp. (Foto: Belga Images)

Ik kijk nog eens naar de burgemeester met een kwaad oog: dat ‘Mintjens-probleem’ heeft me al genoeg geld gekost”, richtte Gheysens zich gisteren in het Antwerpse stadhuis “met een knipoog” tot burgemeester Bart De Wever. “We kunnen er niet meer onderuit, mensen. Er kunnen dubbel zoveel fans genieten van het voetbal, maar ze krijgen geen ticket, omdat we geen plaats hebben. Dat is toch een ramp? Dit kan niet blijven duren. Wees gerust, als het aan ons lag, was het anders. Iedereen, ook de supporters, zal moeten helpen. Anders komen we er nooit. Dat is voor mij het zwaarste punt vandaag.”

Later liet de Ghelamco-eigenaar zich nog ontvallen dat het probleem niet zozeer bij Tanje Mintjens ligt dan wel bij haar adviseur Francis Vanderhoydonck. “Die heeft een speciale relatie met mevrouw Mintjens…” aldus nog Paul Gheysens die liet verstaan dat de tijd van stille diplomatie voorbij is. “Als we niet kunnen verbouwen, moeten we uitwijken. Dit staat de groei van de club compleet in de weg. Kijk, eens er een akkoord is met Mintjens, staat er twee jaar later een nieuwe tribune.” De bouwheer geeft het dossier nog zes maanden tijd. In theorie wordt de erfpacht rechthebbende eigenaar van de gebouwen die op de grond worden neergezet. Indien er geen financiële overeenkomst mogelijk is, kan de erfpacht op de gronden eventueel worden verlengd met nog eens 50 jaar van 2052 naar 2102.