BEURS – Hein Deprez verliest (vandaag) 43 miljoen euro (en 315 miljoen op één jaar tijd)

Het beursgenoteerde fruit- en groentebedrijf Greenyard stuurt een winstwaarschuwing uit en onderzoekt een kapitaalverhoging. Op de beurs gaat het aandeel een kwart lager. Grootaandeelhouder Hein Deprez controleert 49 % van het bedrijf. Vandaag verliest hij 43 miljoen euro. Tegenover één jaar terug valt zijn vermogen met maar liefst 315 miljoen euro terug, van 439 naar 124 miljoen euro. Greenyard heeft onvermijdelijk vers kapitaal nodig. Vraag is of Deprez zal kunnen volgen in die kapitaaloperatie of als hij de controle over het bedrijf zal verliezen. Deprez werkte ook aan de overgang van Greenyard naar de volgende familiale generatie.Greenyard gaat gebukt onder een zware schuldenlast na een agressieve overnamepolitiek. De lont aan het kruitvat ontbrandde in de zomer van vorig jaar. Het Europees voedselagentschap meldde op dat moment dat er de voorbije drie jaar 9 Europeanen zijn overleden als gevolg van een listeriabesmetting. De stam van die listeriabesmetting was dezelfde als degene die werd gevonden in een Greenyard-fabriek in Hongarije. De fabriek in Hongarije ging daarop dicht. Greenyard kwam die perceptieslag maar moeilijk te boven.

De maatregelen die Greenyard de voorbije zes maanden genomen heeft, bleken onvoldoende. Dat zegt het bedrijf nu zelf in een persbericht. De bedrijfsleiding grijpt daarom onder druk van de raad van bestuur opnieuw in. Om het businessmodel bij te sturen, is een transformatieteam aangesteld onder leiding van een nieuwe manager, Marc Zwaaneveld. Het bedrijf wil onder meer de gehele kostenstructuur bekijken. Zwaaneveld gaat met het op te stellen plan ook naar de banken. Dat luik zal onvermijdelijk ook een kapitaalverhoging bevatten. Eerder verkocht Deprez al de afdeling horticultuur van zijn groep, maar bleek meer een druppel op een hete plaat te zijn.

Wellicht dient zich een nieuwe grote aandeelhouder aan bij Greenyard. Hoe langer die het bedrijf kan laten lijden, hoe lager zijn instapprijs zal zijn. In 2017 leek Greenyard nog op weg om de Amerikaanse gigant Dole over te nemen, waardoor het bedrijf de nummer één zou worden in zijn sector. Die plannen lijken nu verder weg dan ooit.