Hein Deprez plooit voor zijn banken (en verkoopt zijn eerste dochter)

Hein Deprez

Straco, de holding van het echtpaar Gino De Raedt en Frederica Verheyden, legt 120 miljoen euro op tafel voor de overname van de afdeling “horticultuur” van de getormenteerde groep Greenyard van Hein Deprez. Greenyard Horticulture voorziet zowel professionele telers als hobbytuiniers van een breed scala aan potgronden, decoratieve bodembedekkers en bodemverbeteraars voor planten, champignons, groenten en fruit. Hein Deprez is door zijn bankiers-schuldfinanciers gedwongen tot de verkoop nadat eerder dit jaar in zijn fabriek in Hongarije een listeriabesmetting werd vastgesteld, een incident met een kostprijs van 30 miljoen euro. Voor De Raedt en Verheyden gaat het om een nieuwe stap in hun diversificatie.

De listeriabesmetting leidde tot een wereldwijde terugroepactie waarbij alle diepvriesgroenten die de voorbije twee jaar werden geproduceerd in de fabriek in Baja, zijn teruggeroepen. De actie kostte het bedrijf 30 miljoen euro. De oorzaak van de besmetting is intussen gevonden en de productie in Hongarije werd heropgestart. Maar onmiddellijk kwam Deprez en zijn beursgenoteerd bedrijf onder druk te staan van zijn banken. Afslanken en een stap terugzetten was de boodschap die hard aankwam bij de ondernemer die de voorbije jaren een groep uitbouwde die actief is in 27 landen, vijftig productievestigingen heeft en een omzet haalt van 4,18 miljard euro. Maar Deprez heeft geen keuze en moet zwichten. Wellicht volgen er nog verkopen van dochters.



De Raedt en Verheyden zijn de opmerkelijke kopers van de groep Horticulture die 13 productiesites telt in Europa en Rusland. De potgrond producent staat voor 800 medewerkers en is marktleider in België, Frankrijk en Polen. Het echtpaar maakte fortuin in de medische labo’s en diversifieerde eerder al met de aankoop van uitzendgroep Forum. Ze stapten ook in de Compagnie Het Zoute, de vastgoedgroep van de familie Lippens.