Familie De Raedt-Verheyden [43]

Vermogen € 639 779 000
Gekend als Medisch Labo Medina
Activiteit Medische labo’s en beheer van vermogen
Inplanting Waasmunster
Tendens Stijgend
Huidige positie 43


In 2011 koos het weekblad Trends het bedrijf Medisch Labo Medina uit tot Super Gazelle voor Oost-Vlaanderen. De wortels van het bedrijf gaan terug tot 1978, toen van start werd gegaan met het Klinisch Laboratorium Dendermonde. Na de overname van het Medisch Labo Medina in Aalter in 1999, waarvan ook de naam werd geërfd, ging het pas echt hard voor zaakvoerder Frederica Verheyden en haar partner Gino De Raedt, die via de vennootschap Straco het bedrijf controleren. Er volgden nog overnames: een laboratorium in Torhout in 2000, het Aalsterse MedianLab in 2004, een jaar later het Medisch en Veterinair Laboratorium uit Oostakker, en ten slotte in 2006 Laboratorium ZOV uit Brakel.

Met een omzet van ruim 40 miljoen euro is het een van de grootste spelers in ons land. Al is de sector volop in beweging. Volgens het jaarverslag van de beroepsvereniging van klinisch biologen waren er in 2010 nog 166 erkende laboratoria, negen minder dan in 2008. In de jaren tachtig waren dat er nog ongeveer duizend. Begin 2011 werd Medhold, het nummer twee, overgenomen door het Australische Sonic Healthcare. Die schaalvergroting vertaalt zich ook in een steeds meer doorgedreven automatisering, waarvoor de jongste jaren fors werd geïnvesteerd in nieuwe medische apparatuur.

Medina heeft een ophaaldienst met ruim zestig wagens, die het materiaal (bv. bloedstalen) ophalen en naar de labo’s brengen. Elke dag worden ruim 20.000 bepalingen uitgevoerd. Ondanks de titel van Super Gazelle verkiest het bedrijf niet uit de luwte te komen. ‘We zijn zeer blij met deze onderscheiding’, geeft algemeen directeur Nicolas Dequinnemaer mee aan Trends. ‘Maar we vrezen problemen wanneer we aan een artikel zouden meewerken.’ Gino De Raedt van zijn kant bouwde een klein vermogen op in de sector van de kunststofverwerking. Zo was hij aandeelhouder van het bedrijf DW Packaging dat plastiek bierkratten produceert en dat in 1995 werd verkocht aan een Britse groep.

In 2015 werd bekend dat het echtpaar De Raedt-Verheyden de Britse groep Cedo heeft overgenomen. Cedo is Europees marktleider in de productie van plastiek zakken voor huishoudelijk gebruik. Cedo stelt 2.000 mensen te werk in 5 fabrieken waarvan één gevestigd is in Vietnam en 4 in Europa. In 2018 volgde de overname van de horticultuuractiviteiten van de noodlijdende groep Greenyard Foods. Het echtpaar legde daarvoor 120 miljoen euro op tafel. Nog datzelfde jaar namen ze een meerderheidsparticipatie in het uitzendkantoor Forum Jobs van Christian Dumolin (Koramic). In 2018 haalden ze ook 194 miljoen euro dividenden op bij hun medische labo’s.