Het is niet breed bekend, maar België is zowat wereldleider wanneer het gaat om de productie van biljartlakens en biljartballen. Beide producten zijn de specialiteit van het bedrijf ‘Peltzer et fils’ met hoofdzetel in Andrimont in de provincie Luik. Peltzer is wereldleider in de productie van biljartballen met haar dochter Saluc terwijl Peltzer zelf biljartlakens produceert. Het bedrijf, in handen van de families Peltzer en Simonis, verankert haar leiderschap met een belangrijk contract met de Belgische biljartbond. Die verplicht al zijn leden om te spelen op Peltzer lakens met Saluc ballen. Kwestie dat er voor iedereen dezelfde omstandigheden gelden. Maar dat is niet naar de zin van de concurrenten van Peltzer die de biljartbond betichten van haar eigen aanbestedingen niet te volgen. Na jarenlang procederen wordt de biljartbond nu ook voor de derde keer in het ongelijk gesteld.
Het conflict tussen beide partijen is al jaren de inzet van een juridisch conflict. Centraal in het geding staat de vraag of de bond de mededinging voldoende laat spelen bij het aantrekken van leveranciers voor het carambolebiljart. De bond kiest daarvoor de biljartballen van Saluc. Even ter verduidelijking, elke bal rolt anders op elk biljartlaken, kwestie van wrijving, gewicht en andere eigenschappen. Wie wil meedingen naar Belgische titels moet dus op een gelijk speelveld werken.
De Leuvense ondernemingsrechtbank oordeelde in 2021 al dat de bond de eerlijke mededinging schond. De organisatie stapte echter naar het Brusselse hof van beroep, maar werd ook daar begin dit jaar teruggefloten. In maart was er een nieuwe uitspraak in het nadeel van de KBBB, van de voorzitter van de Leuvense ondernemingsrechtbank, zetelend in kort geding. De Leuvense rechter was in maart in zijn bewoordingen scherp voor de biljartbond door hem ‘hardleers’ te noemen. Een nieuwe aanbesteding in 2022 om tegemoet te komen aan het eerste vonnis bestempelde de rechter als een schijnvertoning. Het hof van beroep oordeelt nu dat de KBBB zich schuldig maakte ‘aan een vorm van kwade trouw’, onder meer door in 2022 al een contract met Saluc te tekenen nog voor GDM Sports ingelicht was over de uitkomst van de aanbesteding, zo weet de Tijd die het vonnis kon inzien.
Dat alles belette Peltzer niet om door te groeien en via overnames zijn markt te verbreden. Zo produceert het bedrijf nu ook metalen knikkers voor allerlei gebruik, onder meer bij industrieel gebruik en in de verwerking in computermuizen, en maakt het zelf ook bowlingballen. Over 2023 haalde het bedrijf een groepsomzet van 149 miljoen euro, goed voor een netto winst van 18 miljoen euro.