Families Simonis en Phillips [494]

Mark Simonis

Vermogen € 39 512 000
Gekend als Peltzer et fils
Activiteit Productie van biljartlakens en biljartballen
Inplanting Verviers
Tendens Stijgend
Huidige positie 494


De groep Peltzer et fils is een discrete Waalse industriële groep die een unieke positie inneemt in het Belgische industriële landschap. Het bedrijf situeert zich nabij Verviers, vroeger het Waalse centrum van de textielindustrie. Peltzer is dan ook gegroeid uit die textielindustrie, maar wel met een zeer bijzondere niche: de productie van biljartlakens van de allerbeste kwaliteit. In 1961 krijgt het bedrijf definitief vorm wanneer de concurrenten Simonis en Peltzer samengevoegd worden in de Société Anonyme des Draps et Filés Iwan Simonis, met een nadruk op de commerciële continuïteit. Het kapitaal van deze onderneming wordt volledig ingebracht door de groep Peltzer.

De groeiende vraag naar Iwan Simonis-biljartlakens in Noord-Amerika leidt in 2000 tot de oprichting van het filiaal Iwan Simonis Inc. in Gurnee bij Chicago, Illinois (VS). Iwan Simonis, Inc. verhuist in januari 2010 naar een grotere vestiging in Libertyville, Illinois (VS). Iwan Simonis biljartlaken wordt nu geëxporteerd van de productievestiging in België naar meer dan 50 landen op elk continent.

In 2012 volgt een nieuwe belangrijke operatie met de overname van het bedrijf Saluc, wereldproducent van biljartballen. Het bedrijf exporteert meer dan 95% van zijn productie biljartballen Aramith. Niet minder dan 80% van het totaal aantal biljartspelers in de wereld, of die nu in Europa, in de Verenigde Staten of in Azië zijn, gebruiken dagelijks Aramith-ballen voor hun favoriete sport. Het geheim van de kwaliteit van deze ballen, geproduceerd in de Doornikse regio sedert een 50-tal jaren, bestaat uit de unieke combinatie van fenolhars, spitstechnologie en een onvergelijkbare knowhow.

Naast de eerste pijler biljart staat de tak informatica. In 1989 nam de groep Star-Apic over, een Luikse onderneming die computerprogramma’s maakt en 120 mensen in dienst heeft. Star-Apic is een van de weinige uitgevers van geografische software in Europa. De groep is daarnaast via een participatie in de Zwitserse onderneming Sontex nog actief in de productie van warmtemeters.

In 2017 volgde de overname van het Britse Ludus Capital, de holding boven WSP Textiles, een Britse concurrent van Peltzer en eveneens producent van biljartlakens. Maar WSP Textiles betekent ook de diversificatie van Peltzer naar viltproductie zoals die gebruikt wordt bij de productie van tennisballen.