UPDATE – Simonis vs Ceulemans, of hoe moeilijk een biljartbal rollen kan

Het gaat hard tegen onzacht in de strijd tussen de familie Simonis en de familie Ceulemans. De eerste controleert vanuit Verviers het bedrijf Peltzer & Fils, één van de wereldmarktleiders in biljartlakens en biljartballen. De familie Ceulemans, met de 81-jarige vader Raymond als iconisch biljartvoorbeeld, controleert in Lier de biljartclub BC Mister 100. En in Lier weigeren ze biljartlakens van Simonis te gebruiken. Daar waar de Belgische biljartbond een overeenkomst heeft met Simonis en alle 150 Belgische clubs verplicht dezelfde lakens te gebruiken, van Simonis dus. De familie Ceulemans, die ook haar eigen familiemerknaam commercialiseert, kiest echter voor de lakens van de Grieks-Turkse concurrent Royal Pro.



Alle biljartspelers van BC Mister 100 die deelnemen aan de officiële competitie krijgen continu forfaitcijfers voorgeschoteld, ook al winnen ze. Oorzaak? Het feit dat ze in Lier spelen op lakens van Royal Pro en niet op Simonis. De bond wil dat alle clubs Simonis lakens gebruiken voor de officiële competitie. Een biljartbal rolt immers anders op elk laken. Dus gelijkheid moet er zijn. Onzin, zeggen ze bij de familie Ceulemans, beeld u in dat elke voetbalploeg het kunstgras van dezelfde producent zou moeten gebruiken, het kot zou te klein zijn.

Laten we even technisch worden. De lakens van Royal Pro worden gemaakt uit kunststof en kosten om en bij 58 eurocent per centimeter. Met het gebruik van kunststof zijn de lakens gladder, gaan de biljartballen sneller en hebben ze minder wrijvingsweerstand. De lakens van Simonis zijn van wol, dus ruwer en met meer weerstand voor de biljartbal. En ze kosten 1 euro per centimeter. Volgens de familie Ceulemans gaan de lakens van Royal Pro langer mee en laten ze minder goede biljarters toe sneller hun grote concurrenten bij te benen. De familie hanteert ook een eigen lijn van Ceulemans biljartproducten zoals biljartkeu’s. De biljartbond blijft er bij en blijft forfaitcijfers uitdelen aan BC Mister 100. Die laatste dreigt er mee het dossier naar het Belgische Arbitragehof voor de Sport te brengen.

UPDATE

In een bericht benadrukt Kurt Ceulemans dat zijn vader Raymond niets te maken heeft met de meningsverschillen tussen KBBB en hemzelf als zaakvoerder van het biljartlokaal Mister 100.