Bill Gates legt 6,5 miljoen euro op tafel voor luxe stoeterij in Retie

Jennifer Gates met vader Bill.

De Amerikaanse miljardair Bill Gates heeft de stoeterij De Begijnhoeve in het Kempense Retie overgekocht van Rob Van Puijenbroek. Gates, die fortuin maakte als oprichter van Microsoft, koopt de stoeterij voor zijn 21-jarige dochter Jennifer, een fervente jumpingamazone. De Begijnhoeve is een luxueuze nieuwbouwstoeterij die in 2011 werd opgetrokken. Het domein van 8,5 hectare heeft een waarde van 6,5 miljoen euro. Veel belastingen zal Gates niet moeten betalen op de exploitatie van de stoeterij. Die kijkt aan tegen een overgedragen verlies van 3 miljoen euro. Gates kocht eerder al een villa in Schilde waar zijn dochter verblijft wanneer ze in België is.

De Nederlandse familie Van Puijenbroek maakte fortuin in de textielindustrie maar werd later eigenaar van de mediagroep De Telegraaf. Die is nu onderdeel van de Vlaamse mediagroep Mediahuis, onder meer bekend van de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard. Van Puijenbroek controleert 16 % van Mediahuis. Rob Van Puijenbroek woont al lang in de Kempen. Hij werkt er via drie vastgoedvennootschappen die worden gefinancierd van uit de Nederlandse “Participatiemaatschappij MU”. (Lees verder onder de foto)Binnenzicht op De Begijnhoeve

Bill Gates en zijn dochter Jennifer zouden in de lente van volgend jaar de stoeterij in eigen beheer overnemen. Jennifer Gates, die nog twee jongere broers heeft, studeerde onlangs af aan Stanford en wil zich nu voltijds aan haar carrière als jumpingamazone wijden. Ze volgt al enkele jaren les bij de Nederlandse springruiter Harrie Smolders, die in Hoge-Mierde vlak bij de Belgische grens woont. Smolders is momenteel de nummer één op de wereldranking showjumping. Hij is vooral bekend om zijn prestaties met de hengst Emerald.

Zijn zus Caroline Smolders bevestigt dat er al langer goed wordt samengewerkt met de familie Gates. “Afgelopen weekend zat mijn broer nog in Amerika. Jennifer heeft hier deze zomer verschillende wedstrijden gereden. Volgende week komt ze weer over-en-weer om een jumping in het Azelhof in Lier te rijden. In de zomermaanden komt ze naar hier voor de wedstrijden van de Global Champions Tour.” zo zegt ze in Gazet van Antwerpen. (Lees verder onder de foto)

Jennifer Gates

In 2014 vond Bill Gates al eens de weg naar de Kempen, toen hij in Vosselaar de jumpingmerrie Emilie de Diamant kocht. Gates is niet de enige vader die in België actief is in de paardensport. Ook Bruce Springsteen en zijn dochter Jessica zijn hier vaak gezien gasten. Ook Eve Jobs, de jongste dochter van wijlen Apple-oprichter Steve Jobs, werkt aan een internationale jumpingcarrière. Naast Jennifer Gates zal volgende week op de tweesterrenjumping in het Azelhof in Lier ook Athina Onassis te zien zijn. Een andere dochter van bekende Amerikanen die aan haar internationale jumpingcarrière timmert is de 22-jarige Destry Spielberg, dochter van regisseur Steven Spielberg.