Blauwe Merit Capital duikt diep in het rood

Patrick Le Juste
Patrick Le Juste: samenwerking met Merit Capital en hoofdsponsor van Eendracht Aalst.

De ambitie van de vermogensbeheerder Merit Capital om een Luxemburgse licentie als vermogensbeheerder binnen te halen, is mislukt. Het bedrijf boekt een belangrijke minwaarde op haar Luxemburgse dochter en eindigt voor 2015 met een verlies van 3,1 miljoen euro. Het overgedragen verlies loopt op tot 9,3 miljoen euro. Merit Capital is verankerd in Open VLD kringen met onder meer gewezen EU-commissaris Karel De Gucht als aandeelhouder en bestuurder. Ook opmerkelijk is dat Merit Capital nu gaat samenwerken met de Luxemburgse vermogensbeheerder MIM3. Die is opgericht door Patrick Le Juste. Die laatste werd recent ook hoofdsponsor van de noodlijdende derde klasse voetbalploeg Eendracht Aalst. Dat gebeurde met de steun van de Aalsterse N-VA burgemeester Christoph D’Haese maar ook met de actieve steun van de Open VLD die in Aalst in de oppositie zit. Eén van de gemeenteraadsleden is Jean-Jacques De Gucht, de zoon van Karel.De aandeelhouders van Merit Capital voerden vorig jaar 2 kapitaalverhogingen door, goed voor een bedrag van 4,4 miljoen euro. Die verse middelen zijn op slag bijna verdwenen met de afwikkeling van het mislukte Luxemburgse verhaal. Met het overgedragen verlies van 9 miljoen blijft een eigen vermogen over van 3,4 miljoen euro.

Merit Capital trok Bart Turtelboom aan als bestuurder. Die moet de situatie mee helpen rechttrekken. Turtelboom maakte carrière in de Londense city. Hij is ook de broer van de Open VLD politica Annemie Turtelboom. Bij Merit Capital komt hij in liberale kringen terecht. Bestuurders zijn onder meer Karel De Gucht, Gilles Buchman, zoon van Jacky Buchman, en Leopold De Backer, vader van federaal staatssecretaris Philip De Backer.

Dat we in een kleine wereld leven, mag blijken uit het feit dat Merit Capital in april 2016 een samenwerkingsakkoord afsloot met de Luxemburgse vermogensbeheerder MIM3. Die werd opgericht door Philippe Pirson en Patrick Le Juste. Die laatste werd begin dit jaar voorgesteld als nieuwe hoofdsponsor van de met schulden overladen derdeklasser Eendracht Aalst. Dat gebeurde met de actieve steun van oppositielid Jean-Jacques De Gucht. Le Juste stapt in Eendracht Aalst via de Luxemburgse holding Troll Industries. Hij ziet in de Aalsterse derdeklasser de mogelijke doorstart naar een nieuwe professionele topploeg.