Bloomberg doet het opnieuw (niet)

Het blijft bevreemdend dat het Amerikaanse informatie bedrijf Bloomberg er niet in slaagt ook maar één Belgische miljardair te identificeren. In hun zopas gepubliceerde update van miljardairs staat geen enkele Belgische naam terwijl wij zonder enige moeite een 25-tal miljardairs kunnen opnoemen. Ook al vreemd is dat Belgische media die vaststelling zomaar overnemen. Met de doorbraak van internet zijn feiten blijkbaar niet meer belangrijk, enkel snelheid en sensatie. Voor de rest, niets dan goeds over Bloomberg.Beginnen we gewoon met de Rijkste Belg, Alexandre Van Damme, de grootste individuele aandeelhouder van de grootste biergroep ter wereld, AB Inbev, die nota bene noteert op Wall Street, goed voor een persoonlijk vermogen van 17 miljard euro. Van Damme is verder ook aanwezig in onder meer de wereldbedrijven Heinz Kraft en Douwe Egberts. En toch blijft hij onder de radar van Bloomberg. Wellicht wel tot grote genoegdoening van de betrokkene zelf die er alles aan doet om uit de media weg te blijven. Of neem Eric Wittouck, goed voor 3 miljard euro. Zijn Luxemburgse groep Artal beheert om en bij 6 miljard dollar aan investeringen op Wall Street. Daarbij Blue Bufallo Pet Company, een producent van biologische dierenvoeding, goed voor 3 miljard dollar, en op de tweede plaats het overbekende Weight Watchers. En toch is Wittouck voor Bloomberg een nobele onbekende.

Wat zegt Bloomberg dan wel? Dat de vijfhonderd rijkste mensen op aarde dit jaar gezamenlijk 451 miljard dollar aan vermogen hebben verloren. Oorzaak daarvan zijn in eerste instantie de slecht presterende beurzen. Niet-genoteerde bedrijven daarentegen doen het nog uitstekend. Voor de “family offices”, beheerders van familiaal verankerde vermogens, was 2018 dan ook een goed jaar. In 2017 kregen de vijfhonderd rijksten er volgens het persagentschap globaal nog meer dan een biljoen dollar bij.

Amazon-oprichter Jeff Bezos is de rijkste man ter wereld. Zijn vermogen nam met 24 miljard dollar toe, tot 123 miljard dollar. Toch had ook Bezos last van dalende beurzen. In september was hij nog 45 miljard dollar meer waard. Facebook-baas Mark Zuckerberg alleen al zag zijn vermogen met 20 miljard dollar slinken en moet het nu met 53 miljard dollar doen. Chinese miljardairs verloren samen net geen 76 miljard dollar.