BREXIT – Rijke Russen vluchten naar Nederland en België

Ignace Meuwissen (links) met zijn echtgenote, geflankeerd door prins Albert II van Monaco. Rechts de in Londen wonende Oekraïnse staalmagnaat Mohammad Zahoor en zijn echtgenote Kamaliya.

Londen was decennialang de geliefkoosde verblijfplaats van talrijke vermogende Russische en Oost-Europese oligarchen. Ze nestelden zich in de meeste exclusieve Londense panden die daardoor indien zo mogelijk nog onbetaalbaarder werden. Maar nu is daar de Brexit. En de onzekerheid. Onzekerheid inzake fiscaliteit en inzake visa. Dus zoeken de Russische miljonairs een nieuw en veilig onderkomen. Adviseur Ignace Meuwissen, gekend als makelaar van Russisch residentieel vastgoed in Europa, sloot nu een overeenkomst af met financieel specialist PWC en een private bank om 15 tot 20 families van Oost-Europese origine uit Kazachstan, Rusland en Oekraïne te verhuizen naar nieuwe locaties in de Benelux.

Om een en ander in goede banen te leiden centraliseert Meuwissen het werk inzake relocatie in een afzonderlijk buitenlands coördinatiecentrum. Hij is daarvoor nog op zoek naar een geschikte consultant om het geheel te begeleiden. Loon: 250.000 euro per jaar, met bedrijfswagen en ruime onkostenvergoeding. Grootste uitdaging vormt volgens Meuwissen het vinden van geschikte locaties in België, Nederland en Luxemburg. Hij vreest dat die er gewoon niet in voldoende mate voorhanden zijn. Zijn Oost-Europese klanten zoeken huizen met een minimale woonruimte van 1.000 m². De prijs per locatie is dan al snel 10 miljoen euro. Zelfs aanbiedingen zoals de vroegere ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur in Ukkel voldoen niet aan de vereisten. Desalniettemin zijn de eerste transacties reeds afgerond in Brussel en in Amsterdam, zo zegt Meuwissen.De globale transactie zal Meuwissen normaal geen windeieren leggen, gezien hij ook de opdracht heeft binnengehaald de Britse woningen van de Oost-Europese families te verkopen en wel tegen een honorarium van 6%. Volgens goed ingelichte bronnen is de geschatte transactiewaarde van de volledige UK portfolio meer dan 1 miljard euro waard. De portfolio van de relocation woningen in de Benelux zou de 200 miljoen euro overstijgen.