Broers Maes verkopen hun miljardenbedrijf van tankstations aan Nederlandse familie De Haan

Dirk Maes (Foto: LinkedIn)

De broers Dirk en Luc Maes hebben hun gelijknamige groep van om en bij 300 tankstations verkocht aan de Rotterdamse familie De Haan. De 63-jarige Dirk en zijn 58-jarige broer Luc Maes zijn de zonen van oprichter Jef Maes. Sinds de broers in de jaren tachtig in het bedrijf zijn gestapt, is Maes uitgegroeid tot de belangrijkste onafhankelijke uitbater van tankstations in ons land. Het ‘Maes-netwerk’ bestaat vandaag uit ruim driehonderd tankstations in heel België, onder het eigen Maes-merk, maar ook onder de naam Esso en Shell. In 2021 haalde hun groep een distributie omzet van 1 miljard euro, goed voor een cash flow van 17 miljoen euro en een netto winst van 5 miljoen euro. Details van de verkoop zijn niet bekend maar de broers incasseren wellicht om en bij 80 miljoen euro met de verkoop.



De broers Maes bereikten eerder deze maand een akkoord over een aandelenverkoop aan Hametha, het bedrijf dat in Nederland zo’n 175 tankstations uitbaat onder de naam van de eigenaarsfamilie De Haan. Die laatste is ook een belangrijke speler in de tankopslag van brandstoffen en chemicaliën, onder de naam Standic. In 2019 investeerde het bedrijf nog 200 miljoen euro in een nieuwe terminal in de Antwerpse haven. Volgens Gilbert van Rens, CEO bij Maes, komt Dirk Maes in de buurt van de pensioengerechtigde leeftijd. Luc is wel iets jonger, maar ze hebben allebei erg drukke jaren achter de rug, aldus van Rens. “Omdat het bedrijf te groot was geworden om door hun kinderen geleid te worden, zijn ze op zoek gegaan naar een overnemer.”

Maes werd in 1965 opgericht door Jozef ‘Jef’ Maes. Hij startte in Bornem met de verkoop van smeerolie aan garages en bedrijven. Niet veel later ging hij ook stookolie leveren aan huishoudens. In de loop van de jaren zeventig opende Maes zijn eerste tankstations: het bedrijf zou uitgroeien tot pionier in onbemande, automatische pompen. In de jaren tachtig stapten beide broers in het bedrijf. In 2013 nam Maes veertig Esso-stations over in Antwerpen en Vlaams-Brabant. Later volgden overnames in de rest van Vlaanderen en in 2018 volgde de overname van 156 tankstations van Octa+. Dat betekende een verdubbeling van het netwerk op dat moment. Eerder dit jaar sloot het bedrijf nog een samenwerking met Sparki, een Antwerpse producent van ultrasnelle laadpalen, om dit jaar ruim honderd laadpalen te installeren in hun tankstations.