Familie Maes (tankstations) [287]

Vermogen € 83 621 777
Gekend als Maes Brandstoffen
Activiteit Beheer tankstations
Inplanting Bornem
Huidige positie 287


Brandstoffen Maes werd in de jaren ‘60 van de vorige eeuw opgericht door de Oost-Vlaming Jozef, Jef, Maes. Toen was het nog een lokale onderneming, die Beverol-Oil-smeermiddelen verkocht aan garages en industrie. Later werd het gamma uitgebreid met gasolie voor particulieren.

De jaren daarna kwam Brandstoffen Maes in een stroomversnelling terecht, tot uiteindelijk de volledige waaier aan brandstoffen tot het aanbod behoorde. In de jaren ’70 opende Brandstoffen Maes haar eerste vrije pompen. In de jaren ‘80 versterkten eerst Dirk en daarna Luc Maes de zaak, en dat was meteen het startschot voor de uitbouw van een lokaal netwerk van benzinestations onder eigen naam “Maes”.

Een belangrijke stap werd gezet in 2013, het moment waarop de petroleummaatschappij ExxonMobil zich terug trok uit het dagelijks beheer van haar Belgische tankstations onder het Esso-uithangbord. De tientallen verkooppunten die ExxonMobil in eigendom had, worden in delen verkocht aan drie partijen. Eén daarvan was Maes. Die nam 30 Esso-tankstations in de regio Antwerpen en Vlaams-Brabant over. Maes baatte toen 46 tankstations uit onder het eigen groen-rode Maeslogo uit. ExxonMobil trok zich uit de markt van de tankstations terug omdat de marges er te laag zijn. Maes kan die marges optimaliseren door via schaalvergroting grotere bestelling te plaatsen.

Vandaag de dag behoort Brandstoffen Maes tot de belangrijkste zelfstandige petroleumverdelers in België en biedt aan het volledige producten- en dienstengamma voor de brandstoffenhandel. in 2021 haalde de groep een omzet van 1 miljard euro. Twee jaar later hebben de broers Maes hun bedrijf verkocht aan de Nederlandse familie De Haan.