Cronos is ontstaan in 1991 als een consultant van bedrijven die nieuwe technologie wilden integreren. Maar vrij snel beseften Jef de Wit en Dirk Deroost dat ze het heft in eigen handen moesten nemen. Ze kozen er voor jonge mensen op een zeer directe manier op te leiden, binnen een welbepaalde technologie, met als einddoel het oprichten van een eigen bedrijf. ‘Eigen’ is hier een beetje overdreven. Cronos probeert steeds de meerderheid in de nieuwe statellietbedrijven te houden. En zo zijn er al meer dan 450 binnen de Cronos groep.
Cronos stelt twee doestellingen centraal: goede mensen aantrekken en zorgen voor tevreden klanten. Alle administratieve overlast, sociaal secretariaat, verzekeringen, etc. wordt centraal opgevangen. De jonge ondernemers in spé kunnen zich concentreren op de twee operationele doelstellingen. Het bedrijf etaleert daarbij een bijzondere manier van HR-beleid. Er is een bijzonder vlakke structuur waarbij iedereen persoonlijk wordt gecoacht. Cronos beheert een eigen kindercrèche, een strijkatelier, een café en een bedrijfsrestaurant.
De Cronos Groep is niet enkel het grootste techdienstenbedrijf van België, het bedrijf heeft ook ambities in Nederland. Die kregen in 2017 vorm. Einddoel is een groep te worden met een omzet van één miljard euro. Nuclys overkoepelt dan ook de Belgische en Nederlandse ICT activiteiten. Opgericht in 1991 heeft Cronos zich altijd toegelegd op de lancering van jonge ambitieuze whizzkids in tech start-up’s. De grootste schaarste op de arbeidsmarkt toont zich momenteel wellicht het meest in de ICT sector. Cronos kan zich daar onder meer profileren met zijn bevoorrechte relatie die het onderhoudt met de gigant Microsoft. Zo werken beide bedrijven samen aan de ontwikkeling van Azure, de dataopslagplaats van Microsoft in de cloud.
Wie 7.000 mensen te werk stelt, moet onvermijdelijk ook investeren in logistiek en vastgoed. Naast eigen kantoren in Kontich en Edegem controleert Cronos ook het StartupVillage in Antwerpen, een vernieuwde creatieve hub waar een twintigtal start-ups en scale-ups zich ontwikkelen en op termijn internationaliseren, ondertussen herdoopt in Dunden. En in het Waalse Nadrin, dicht bij Durbuy, kochten De Wit en Deroost dan weer het hotel Les Ondes dat ze in eerste instantie inzetten voor seminaries voor hun personeel. Eens beide ondernemers met Cronos hun doel hebben bereikt van 1 miljard euro omzet zullen ze wellicht toe zijn aan hun opvolging. Hoe ze dat willen regelen, is nog niet bekend. Dat wordt dan ook een heuse uitdaging.