Familie Thys (Thijs) [240]

Jules Thijs

Vermogen € 83 877 000
Gekend als Biscuiterie Thijs
Activiteit Industriële koekjesbakkerij
Inplanting Grobbendonk
Tendens Stijgend
Huidige positie 240


Op 27 maart 1937 werd Jules Thys geboren, als op één na jongste telg van een boerengezin. Tijdens de oorlogsjaren bakte vader Thys zelf brood voor zijn gezin. Jules herinnert zich nog dat de kinderen tijdens het appelseizoen elk één appel mochten plukken in de tuin. Hiermee bakte vader dan een appelbroodje. Jules was hierdoor zo geboeid, dat hij geen duimbreed van zijn vader week, om het hele proces van a tot z te kunnen volgen. De bakkersmicrobe heeft hem toen al te pakken gekregen. In de vakschool van Lier studeerde Jules mechanica. Met dit diploma op zak ging hij werken bij De Beuckelaer, het huidige Mondelez,  en de firma Geerts, eveneens koekjesfabrikant. Bij de firma Geerts schopte hij het op jonge leeftijd tot productieleider. De bakkersmicrobe bleek een hardnekkig virus, want Jules trouwde met Simonne, de dochter van een brood- en banketbakker. Om bij zijn schoonvader als bakkersgast te kunnen werken, gaf hij zijn ontslag bij de firma Geerts. Maar al snel besefte hij dat hij eigenlijk wel meer in petto had. En als gedreven en ervaren mechanicien, slaagde hij erin zelf een wafeloventje in elkaar te knutselen. In zijn vrije tijd bakte hij dan wafeltjes voor marktkramers, scholen en winkels. Per week verwerkte hij toen zo’n 2.000 kg deeg. Biscuiterie Thijs was geboren. De wafeltjes vielen dermate in de smaak dat hij met zijn kleine oventje onmogelijk aan de vraag kon blijven voldoen. In 1974 bouwde hij in zijn tuin een fabriekje, waarin hij een eerste halfautomatische wafeloven plaatste. Zowel de twee productielijnen, het verpakken én de opslagruimte vonden hun plaats in het gebouw van ca. 400 m². De verkoop van wafels bleef maar stijgen en het fabriekje in de tuin werd al snel te klein. Om verder te kunnen uitbreiden en om reeds in te spelen op verdere groei, kocht Jules in 1981 een stuk grond op het industrieterrein ‘Klein Gent’ te Herentals. Hierop werd een 1.850 m² groot gebouw gezet, uiteraard uitgerust met nieuwe en performanter productielijnen. In de daaropvolgende jaren werd het gebouw stelselmatig uitgebreid, waardoor in de jaren negentig de oppervlakte van het bedrijf reeds was opgelopen tot ongeveer 8.000 m². Ondertussen gaf Jules de fakkel over aan zijn vier kinderen Lieve, Jan, Marjan en Katrien.

In 2020 omvat het bedrijf 27 productielijnen verdeeld over 5 productie eenheden. De bedrijfsoppervlakte groeide van 800 vierkante meter in 1994 tot 85.000 vierkante meter. Jaarlijks produceert Biscuiterie Thijs 800 miljoen wafels. Bijna 200 miljoen daarvan gaan naar de distributeur Lidl. “We nemen jaarlijks 75 miljoen wafels van Biscuiterie Thijs af voor onze 309 winkels van onze Belgische markt, en nog eens 115 miljoen voor export naar onze filialen in veertien andere landen”, beaamt Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl. De topper blijft de Luikse wafel zonder chocolade. Thijs commercialiseert geen wafels onder eigen naam. Alle producten worden onder winkelnamen verkocht.