Brouwerij Bosteels kiest voor De Rijkste Belg

BosteelsBrouwerij Bosteels uit Buggenhout wordt overgenomen door de multinational AB Inbev. De Leuvense bierreus, in handen van de Rijkste Belgen, versterkt zich daarmee op de groeiende markt van speciaalbieren. Bosteels Is vooral bekend van Tripel Karmeliet, Kwak en DeuS. De brouwer is al zeven generaties lang in handen van de familie Bosteels. De private investeerder Waterland nam twee jaar terug een belangrijke participatie in Bosteels, tegen de 50 procent. Waterland mikte op een groepering van verschillende kleinere Vlaamse brouwers met Bosteels als basis. Maar dat plan is dus mislukt. Er komt geen nieuwe middelgrote Vlaamse brouwer. AB Inbev neemt de Oost-Vlaamse brouwerij nu volledig over.Bedrijfsleider Antoine Bosteels noemt de overname in de pers het beste van twee werelden. “We blijven inzetten op onze eigenheid en kwaliteit, en anderzijds krijgen we een sterke partner met een Belgische verankering, die extra mogelijkheden biedt naar distributie en marketing”.

Met een productie in 2015 van 145.000 hectoliter behoort brouwerij Bosteels tot de top tien van Belgische brouwerijen. In drie jaar tijd zag de brouwer de productie stijgen van 100.000 naar 145.000 hectoliter, als gevolg van het stijgend succes van speciaalbieren. 55 procent van de productie wordt afgezet buiten België.

De brouwerij blijft in Buggenhout. Aan de werkgelegenheid wordt niet geraakt. Antoine Bosteels blijft aan het hoofd van de brouwerij staan. Met de overname wil Bosteels naar eigen zeggen de toekomst van de brouwerij en de bieren op lange termijn garanderen. “Het gaat goed met de brouwerij, maar het kan nog beter. Wie de aandelen in handen heeft, speelt uiteindelijk geen rol, wel dat het bier en de brouwerij de beste toekomstmogelijkheden krijgen”, aldus Antoine Bosteels.

Ook brouwerij Duvel en de Nederlandse brouwer Heineken waren volgens krantenberichten geïnteresseerd in Bosteels, maar daar wilde men bij Bosteels niet op ingaan. Ook een overnameprijs werd niet vrijgegeven.