Brouwersdochter Christine Celis flirt met het faillissement in de VS

Christine Celis (Foto: Celis Brewery)

In 2011 overleed Pierre Celis, de “uitvinder” van het witbier Hoegaarden. In 1995 verkocht Celis zijn brouwerij, inclusief bierformule aan biergigant AB Inbev. Hij trok naar de Verenigde Staten en startte er een nieuwe brouwerij voor witbier. In 2001 verkocht hij die aan de Amerikaanse groep Miller. Maar zijn dochter Christine kocht in 2017 de rechten op het witbier terug. Meteen bouwde ze een volledig nieuwe brouwerij in Austin, Texas. En die investering was een misrekening. Letterlijk. De brouwerij zelf kijkt aan tegen een schuldenput van 10 miljoen dollar. De vastgoedvennootschap van Celis zou 10 tot 50 miljoen dollar schulden hebben. Om het faillissement en de openbare verkoop te vermijden, vroeg Celis bescherming voor haar schuldeisers onder “chapter 11”.  Ze heeft nu 90 tot 120 dagen de tijd om het bedrijf alsnog terug vlot te trekken.

De geplande openbare verkoop van Celis zou in twee fasen verlopen en was gepland voor gisteren en vandaag: eerst het vastgoed, daarna de brouwersinstallatie. Christine Celis kreeg dus net op tijd bescherming van de rechtbank. Grootste schuldeiser is de financieringsmaatschappij Amplify Credit Union. Volgens documenten bij de rechtbank zou de brouwerij openstaande schulden hebben bij honderden schuldeisers. Een aantal van die schulden gaan nog terug naar 2017 en de bouw van de nieuwe brouwerij.



In een persbericht zegt Christine Celis nu dat de brouwerij gewoon blijft verder werken onder Chapter 11. Ze geeft wel toe dat de investeringen in de brouwerij te zwaar wegen om echt agressief op de markt te kunnen zijn. Ze hoopt de brouwerij ultiem te verkopen aan een groep lokale investeerders. Celis Witbier is volgens haar het snelst groeiende biermerk in Texas. Ze wil alvast zelf verder brouwen, samen met haar dochter Daytona. Dat zou een voorwaarde zijn waaraan de overnemers moeten voldoen.