EXCLUSIEF – Rijkste Belg Alexandre Van Damme incasseert minwaarde van 6 miljard euro op AB Inbev participatie

Alexandre Van Damme heeft op zijn Luxemburgse holding Legacy Participations een minwaarde geboekt van 6,14 miljard euro. Legacy controleert via de holding EPS indirect de aandelen die Van Damme aanhoudt in de biergigant AB Inbev. Die participatie in AB Inbev is nu nog 7,8 miljard euro waard tegenover 13,9 miljard euro daarvoor. Door de minwaarde incasseert Legacy over 2018 een verlies van 5,7 miljard euro. Met enig uitstel in de tijd volgt Van Damme daarmee de beurskoers van AB Inbev. Die daalde van 100 euro per aandeel begin 2017 tot 60 euro eind 2018. Maar het lijkt er wel op dat Van Damme zijn verlies onmiddellijk fiscaal heeft geoptimaliseerd.



Daarmee is dit verhaal van hogere Luxemburgse wiskunde van Van Damme nog niet afgelopen. Patrinvest is de sleutelholding van Van Damme in Luxemburg wanneer het gaat om zijn participatie in AB Inbev. Het is Patrinvest die Legacy Participations controleert. Patrinvest heeft zijn participatie in Legacy nu eerder dit jaar ingebracht in een ander Luxemburgse holding waarvan de naam niet bekend is. We mogen er van uitgaan dat het verlies van 5 miljard dat Legacy heeft geïncasseerd daarbij fiscaal zal kunnen worden aangewend. De controle die Van Damme uitoefent op AB Inbev wordt daarmee wel voor een stuk verlegd.

Vraag is nu of ook de andere controlerende families de Spoelberch en de Mévius hun respectievelijke participaties in AB Inbev zullen afwaarderen. De drie families samen controleren 17 % van AB Inbev. Die controle loopt over de Luxemburgse holding EPS. Die heeft over 2018 geen waardevermindering doorgeboekt. Het zou dus ook kunnen dat Van Damme hier op zijn eentje handelt en de beste leerling van de klas is. Echt treuren, hoeft hij niet te doen. De koers van AB Inbev bedroeg vandaag al opnieuw 74 euro. Het fiscaal verlies zal wellicht een nuttige bestemming vinden in het holdingnetwerk van de Rijkste Belg. De minwaarde heeft een effect op het passieve vermogen van Van Damme, niet op zijn slagkracht. Die laatste haalt hij immers uit de dividendenstroom die hij ontvangt van AB Inbev en zijn andere investeringen. Onze redactie bekijkt eerstdaags of we een aanpassing moet doorvoeren in het totale vermogen van de Rijkste Belg.