Biergigant AB Inbev trekt naar de beurs van Hong Kong

Het gerucht circuleerde al langer maar is nu bevestigd door AB Inbev zelf. De biermultinational, financiële voedsterbij van de Rijkste Belgische families, zal een klein deel van zijn Aziatische brouwersactiviteiten introduceren op de aandelenmarkt van Hong Kong. Officieel wil AB Inbev “een lokale kampioen” creëren. In werkelijkheid moet de groep dringend zijn schuldratio naar beneden halen na de mega overname van SAB Miller. De schuldproblemen zorgen er voor dat ook de dividendenstroom op korte termijn niet enorm zal toenemen. Dat is dan weer slecht nieuws voor de Belgische aandeelhoudersfamilies Van Damme, de Spoelberch en de Mévius.



AB Inbev laat weten dat de banken al gekozen zijn die de Aziatische beursintroductie moeten begeleiden. Daarover zal in elk geval nog heel wat te doen zijn. Eerder dit jaar lekte het nieuws dat de groep zijn Aziatische activiteiten zou waarderen op 70 miljard dollar, zijnde liefst 22 keer de brutobedrijfswinst. De verkoop van een minderheidsbelang zou dan 5 miljard dollar opbrengen. Voor beursanalisten kon dat niet door de beugel. Het is moeilijk te verantwoorden dat de Aziatische poot 27 procent van de waarde van AB InBev vertegenwoordigt als diezelfde activiteit maar 12 procent bijdraagt tot de brutobedrijfswinst. Zo’n waardering doet lastige vragen rijzen over de waardering van de overige 88 procent van de groep. Het ziet er dan ook eerder naar uit dat de opbrengst van de operatie zal beperkt blijven tot 4 miljard euro.

Voor de drie Rijkste Belgische families, met Alexandre Van Damme voorop, vormt de dividendenstroom van AB Inbev het werkkapitaal dat ze gebruiken om te diversifiëren, weg van de biermarkt. En dat levert nogal wat resultaat op. Recent werd bekend dat de Luxemburgse holding Colufa midden vorig jaar een tussentijds dividend van 965,3 miljoen euro uitbetaalde aan zijn aandeelhouders. Daarbovenop werd voor 746 miljoen euro overtollig kapitaal uitgekeerd aan diezelfde aandeelhouders. In totaal stroomde dus, over het boekjaar 2018 alleen al, 1,71 miljard euro naar de Belgische AB InBev-families, enkel en alleen vanuit Colufa. 60 % daarvan wordt gecontroleerd door Van Damme. Colufa investeerde onder meer in de koffiegroep Douwe Egberts.