AB Inbev boort Alexandre Van Damme 225 miljoen euro door de neus

De biergigant AB Inbev halveert zijn dividend van 3,6 euro per aandeel naar 1,8 euro. Die beslissing kost Alexandre Van Damme, de Rijkste Belg, een slordige 225 miljoen euro. Van Damme is met 7,5 % de belangrijkste individuele aandeelhouder van AB Inbev. Hij ziet zijn inkomstenstroom uit dividenden halveren van 457 miljoen euro over 2017 naar 225 miljoen euro over 2018. De halvering van het dividend levert AB Inbev op de Brusselse beurs wel een oplawaai op van 7 % verlies. Het aandeel zakt naar een niet eerder geziene diepte van 67 euro per aandeel. Om u een idee te geven, één jaar terug was die koers nog 102 euro. AB Inbev kiest er voor meer schulden terug te betalen dan winsten uit te keren.



De drie Rijkste families van België, Alexandre Van Damme en de families de Spoelberch en de Mévius, zijn meteen ook de belangrijkste Belgische aandeelhouders van AB Inbev. Ze liggen wellicht toch wel wakker van de forse koersval van het bieraandeel. Het vergroot de druk op het management en het voelt ongetwijfeld minder gemakkelijk in gesprekken met financiers en bankiers. Toch heeft die koersval niet direct een impact op het vermogen van de families. Hun AB Inbev aandelen zitten verankerd in hoofdzakelijk Luxemburgse holdings waarvan de waarde meer wordt bepaald door de dividendenstroom dan door de koers van het aandeel.

De drie families zijn ook al jaren actief in het diversifiëren van hun vermogen om minder afhankelijk te worden van de brouwerijsector. Voor de families de Spoelberch en deMévius loopt die diversificatie onder meer over de holding Verlinvest. Van Damme van zijn kant investeerde onder meer in Restaurant Brands International (RBI), het bedrijf boven de fastfoodreus Burger King, Tim Hortons (koffie, donuts) en Popeyes Louisiana Kitchen. De fastfoodgroep gaat een over het ganse jaar een dividend uitkeren van 1,8 dollar per aandeel. Voor Van Damme komt dat neer op een extraatje van 13,65 miljoen dollar aan dividenden.