Rijkste Belg Alexandre Van Damme is de 44ste Rijkste mens ter wereld

De Rijkste Belg, AB Inbev aandeelhouder Alexandre Van Damme, staat voor een vermogen van 17,295 miljard euro of omgerekend 21,324 miljard dollar. Daarmee is hij de 44ste Rijkste Mens ter wereld. Toch als we de ranglijst van Forbes mogen geloven. Want in die lijst komt Van Damme helemaal niet voor. De Amerikanen hebben de discrete Belgische miljardair, nochtans eigenaar van het populaire Amerikaanse biermerk Budweiser, nog niet ontdekt. Met zijn vermogen staat Van Damme op hetzelfde niveau als pakweg Michael Dell van de gelijknamige computerproducent, Microsoft aandeelhouder Paul Allen of nog de Franse vliegtuigbouwer Serge Dassault.



Even vergelijken. Het netto financieel vermogen van alle Belgische gezinnen is in het vierde kwartaal van 2017 met 6,2 miljard euro gestegen naar 1.068,9 miljard, maakt de Nationale Bank bekend. Het netto financieel vermogen van Alexandre Van Damme is vorig jaar met 2 miljard euro gestegen. Die 2 miljard euro zijn doorgestroomd vanuit de biergigant AB Inbev tot in de Luxemburgse holding Patrinvest. Dat is de sleutelholding van de Alexandre Van Damme, met een vermogen van 17 miljard euro de Rijkste Belg. Daarmee controleert Van Damme op zijn eentje 1,6 % van het globale vermogen van 4.822.301 Belgische gezinnen. Daarbij is Van Damme dus even rijk als 77.156 gemiddelde gezinnen samen. 77.156 gezinnen dat is ongeveer evenveel als Brugge en Oostende samen. Van Damme stroomlijnt zijn vermogen in het Groot Hertogdom en schuwt daarbij geen zijstapje naar een offshore structuur.

Alexandre Van Damme incasseert jaarlijks meer dan een half miljard euro dividend uit de biergigant AB Inbev. De controle over AB Inbev loopt over drie Luxemburgse holdings: EPS controleert 25 % van AB Inbev, Legacy Participations controleert 28,8 % van EPS. Patrinvest is de topholding die Legacy controleert en die in handen is van Van Damme. Patrinvest ontving vorig jaar een dividend van maar liefst 2 miljard euro van Legacy. In 2015 bedroeg dat dividend 1,5 miljard euro.

Van Alexandre Van Damme werd lang gezegd dat hij de nieuwe eigenaar zou worden van Anderlecht. Maar dergelijke publieke eigendom ligt de bijna paranoïde discrete Van Damme niet. Wanneer de verkoop van de topploeg in een stroomversnelling kwam, ging men er van uit dat Van Damme maar enkele procenten controleerde van Anderlecht. In werkelijkheid bleek dat hij de grootste aandeelhouder was van de club met 16,5 % van de aandelen. Een deel daarvan had hij gekocht van toenmalig Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock.

Het werd nog spannender wanneer bleek dat Van Damme zijn Anderlecht aandelen had ondergebracht in de Luxemburgse holding Cesto. De Panama Papers leren dan weer dat Cesto gecontroleerd wordt door Waterside Financial Ltd, een holding die gedomicilieerd is op de Maagdeneilanden. Tot 2016 controleerde Cesto ook een Cypriotische holding ter waarde van 45 miljoen euro. In 2016 werd die verkocht of doorgeschoven naar een andere constructie.

Ondertussen werden de 16 % Anderlecht aandelen in Cesto ingebracht voor een waarde van 1,6 miljoen euro. Dat is hun historische waarde. Marc Coucke, de nieuwe eigenaar van Anderlecht, betaalde om en bij 9 keer zoveel voor de aandelen die hij overkocht. Van Damme hield 5 % over van Anderlecht, dus hij verkocht 11 %. Daarvoor moet hij om en bij 7 miljoen euro hebben geïncasseerd.

Morgen: Zakenvrienden en familie van Alexander Van Damme