Brusselse Financietoren wellicht in Zuid-Koreaanse handen

Een groep Zuid-Koreaaanse investeerders onderhandelt momenteel over de aankoop van de Financietoren in Brussel. De groep die ondersteund wordt door het Koreaanse Meritz Securities is in exclusieve onderhandeling over de aankoop van de kantoortoren. Volgens het agentschap Bloomberg bedraagt de inzet een bedrag van 1,3 miljard euro. De toren is nu in handen van de Nederlandse vastgoedinvesteerder Frank Zweegers en zijn groep Breevast. Die vecht een robbertje uit met de Belgische belastingdiensten. Het gerecht voert een corruptie onderzoek naar Zweegers.



De Administratie van de belastingen betwist de manier waarop de winstgevendheid van de Brusselse Financietoren wordt afgeroomd naar haar Nederlandse moeder Breevast. De twee vastgoedmaatschappijen die eigenaar zijn van de toren van 125.000 m², de Nederlandse BV’s De Veegtes V en Financieringsmaatschappij Wetering, betalen jaarlijks belangrijke vergoedingen aan Breevast in ruil voor een aantal financiële garanties die Breevast verstrekt. De belastingdiensten verwerpen deze constructie en eisen nu 12,9 miljoen achterstallige belastingen voor drie boekjaren. Breevast vocht de beslissing van de administratie aan voor de rechtbank maar kreeg in eerste aanleg het deksel op de neus.

De Financietoren, die juridisch verpakt zit in de gelijknamige vennootschap, is tot 2034 verhuurd aan de Regie der Gebouwen voor nu al meer dan 50 miljoen euro per jaar. Het gebouw huisvest cynisch genoeg 1.400 belastingambtenaren. Het dossier is tot op vandaag omgeven met een zweem van corruptie. Breevast is onder controle van Frank Zweegers. Precies één jaar terug werd die nog opgepakt in Italië om te worden ondervraagd door het parket van Dendermonde. Zweegers wordt er van verdacht Glenn Audenaert, topman bij de gerechtelijke federale politie, te hebben omgekocht in het dossier van het Rijksadministratief Centrum (RAC). Audenaert is ondertussen al enkele jaren geschorst. Ook lobbyist Koen Blijweert werd al opgepakt en ondervraagd in dat dossier.