Belastingen claimen 13 miljoen euro van omstreden eigenaar Financietoren

De Administratie van de belastingen betwist de manier waarop de winstgevendheid van de Brusselse Financietoren wordt afgeroomd naar haar Nederlandse moeder Breevast. De twee vastgoedmaatschappijen die eigenaar zijn van de toren van 125.000 m², de Nederlandse BV’s De Veegtes V en Financieringsmaatschappij Wetering, betalen jaarlijks belangrijke vergoedingen aan Breevast in ruil voor een aantal financiële garanties die Breevast verstrekt. De belastingdiensten verwerpen deze constructie en eisen nu 12,9 miljoen achterstallige belastingen voor drie boekjaren. Breevast vocht de beslissing van de administratie aan voor de rechtbank maar kreeg in eerste aanleg het deksel op de neus. Het bedrijf legde wel een reserve aan van 12,9 miljoen euro.



De Financietoren, die juridisch verpakt zit in de gelijknamige vennootschap, is tot 2034 verhuurd aan de Regie der Gebouwen voor nu al meer dan 50 miljoen euro per jaar. Het gebouw huisvest cynisch genoeg 1.400 belastingambtenaren. Het dossier is tot op vandaag omgeven met een zweem van corruptie. Eerder al werden twee lobbyisten veroordeeld in het dossier. Het Nederlandse magazine Quote wijst er ook altijd op dat De Veegtes V, die 70 % controleert van NV Financietoren, verankerd is in offshore structuren met zetel in Curaçao. De Financietoren werd verkocht in 2001 voor 311 miljoen euro maar is nu, na renovatiewerken en asbestvrij en inclusief het huurcontract met de Regie, meer dan 1 miljard euro waard.

Breevast is onder controle van Frank Zweegers. Precies één jaar terug werd die nog opgepakt in Italië om te worden ondervraagd door het parket van Dendermonde. Zweegers wordt er van verdacht Glenn Audenaert, topman bij de gerechtelijke federale politie, te hebben omgekocht in het dossier van het Rijksadministratief Centrum (RAC). Audenaert is ondertussen al enkele jaren geschorst. Ook lobbyist Koen Blijweert werd al opgepakt en ondervraagd in dat dossier.