VASTGOED – Brusselse Financietoren staat niet langer te koop

De Brusselse Financietoren staat niet langer te koop. De kolossale kantoortoren, goed voor 125.000 m² bruikbare oppervlakte, is sedert 2001 in handen van de Nederlandse groep Breevast. Die is dan weer eigendom van de Nederlandse miljonair Frank Zweegers. Alhoewel, volgens Nederlandse persberichten zou Breevast slechts 30 % van de toren controleren terwijl 70 % offshore zou verankerd zijn in Curaçao, een berucht financieel Nederlands roversnest. Vraag is of die 70 % al dan niet toebehoren aan Zweegers. Breevast worstelt immers met een zware schuldenlast. En met een Belgisch corruptie onderzoek waarin de vroegere Brusselse politiechef Glenn Audenaert op non-actief werd gezet.



Het vastgoedcomplex aan de Brusselse kleine ring bestaat uit de toren zelf, in 2001 verkocht voor 276 miljoen euro, en het daaraan palende administratief centrum, goed voor nog eens 35 miljoen euro. Die bedragen dateren van voor een dubbele asbest-renovatie die werd uitgevoerd in 2005 en 2008 met plannen van het bureau Jaspers & Eyers. Sedert die laatste datum huisvest de Financietoren opnieuw 4.500 federale belastingambtenaren.

Dat laatste element is belangrijk. De toenmalige liberale minister Rik Daems sloot in 2001 met de Regie der Gebouwen een huurcontract af voor de toren van 24 miljoen euro per jaar, ondertussen opgelopen tot meer dan 50 miljoen euro per jaar en dat tot minstens 2034. Wie de toren kocht, kocht dus ook huurinkomsten. Meteen kreeg het dossier een potentiële waarde mee van 1,2 miljard euro terwijl het verkocht was voor slechts 311 miljoen euro.

Verkoop van Financietoren in 2001 ging gepaard met 9 miljoen euro corruptiegeld. Ook voor “the bird”?

Zweegers plaatste de Financietoren in 2016 in de markt. Maar dat was geen evidentie. Eerder al had hij zijn aandeel in het administratief centrum verkocht aan de Antwerpenaren Dirk Cavens en Bart Paeleman. Al snel bleek dat Zweegers achtervolgd werd door schuldeisers. Een gedwongen verkoop van 55 Nederlandse vastgoedpanden kon recent op het nippertje worden vermeden. Vorig jaar werd Zweegers in Italië opgepakt op vraag van de Belgische politie terwijl hij verbleef op zijn luxejacht voor de kust van Napels.

Rik Daems

Al 10 jaar terug stelde toenmalig CD&V kopstuk en advocaat Hugo Van den Berghe dat er iets loos was met het huurcontract dat Rik Daems afsloot omtrent de Financietoren. In hetzelfde onderzoek is de vroegere Brusselse politiechef Glenn Audenaert op non-actief gezet maar hij krijgt wel al jaren zijn loon maandelijks royaal uitbetaald. Ook de beruchte lobbyist Koen Blijweert werd een tijdlang opgepakt. In 2012 moesten twee lobbyisten plus een adviseur van Rik Daems zich voor de rechtbank verantwoorden wegens corruptie bij de verkoop van de toren in 2001. De adviseur is intussen overleden. De twee lobbyisten werd in 2016 veroordeeld voor het incasseren van corruptiegeld bij de verkoop. In totaal zou het gaan om 9 miljoen euro. In nota’s was ook sprake van een vierde directe betrokkene. Die kreeg als schuilnaam “the bird”. Volgens een aantal bronnen was Rik Daems “the bird”. Die laatste ontkent dat formeel. Het parket heeft nooit onderzocht wie schuilging achter “the bird” wegens gebrek aan aanwijzingen.

Breevast topman Henk Brouwers bevestigt nu aan L’Echo dat de toren niet langer te koop staat. De laatste vraagprijs zou 475 miljoen euro zijn geweest, zonder succes. Breevast onderhandelt momenteel met de Regie der Gebouwen over een verlenging van het huurcontract en de verdere uitbreiding van de kantooroppervlakte.