C&A repatrieert 121 miljoen euro uit België

De kledingdistributeur C&A verlaagt het kapitaal van haar Belgische dochter C&A België met 121 miljoen euro. Dat gebeurt door terugbetaling aan de aandeelhouders, zijnde de Nederlands-Zwitserse familie Brenninkmeijer en haar Zwitserse Cofra holding. Met een geschat vermogen van 25 miljard euro is dat meteen ook de rijkste familie van Nederland. C&A België controleert 100 % van de financieringsvennootschap Cofra Brussels. Die laatste dient als interne bank van de C&A groep. Cofra Brussels betaalde de voorbije vier jaar bijna 100 miljoen euro dividend uit aan haar Belgische moeder.



C&A België heeft net als hele distributiesector te kampen met wijzigende koopgewoonten. Vorig jaar incasseerde C&A België op groepsniveau een verlies van net geen 20 miljoen euro op een licht gedaalde omzet van 444 miljoen euro. Bij een herstructurering werden 70 van de 570 banen op de hoofdzetel in Vilvoorde weggesaneerd.

Naast Cofra Brussels overkoepelt de commanditaire vennootschap C&A België nog telkens 50 % van zowel C&A Polen als C&A Italië. Beide laatstgenoemde participaties werden vorig jaar samen afgewaardeerd met 75 miljoen euro. Met de kapitaalvermindering daalt het eigen vermogen van C&A België tot 130 miljoen euro. Eén van de twee zaakvoerders van het bedrijf is Eric Brenninkmeijer.