Callant gaat de boer op met aandelen KV Oostende

Peter Callant, vriend van Marc Coucke en kersvers voorzitter van KV Oostende, gaat op zoek naar investeerders om aandelen van de club te kopen. Opmerkelijk is dat hij daarbij start met een aanbod van 1 procent voor 150.000 euro. Dat blijkt uit e-mails die De Tijd kon inkijken. De West-Vlaamse verzekeraar Callant laat weten dat hij aan een nieuwe structuur werkt en hij vraagt zijn bestemmelingen of ze voor 1 procent aandeelhouder willen worden. De bedoeling is 20 of 30 procent van de aandelen te verkopen aan een groep mensen met kennis en een netwerk, luidt het. Callant biedt een functie bij de club als extra lokkertje aan.



De erg actieve zoektocht van Callant doet opnieuw vragen rijzen over de ware aard van de overname overeenkomst met Marc Coucke. Het haast- en vliegwerk druist in tegen de natuur van de koele cijferaar Coucke. Maar die staat in een zwakke positie. Het overnamedossier wordt dringend nu de 24 profclubs, 16 uit eerste klasse en 8 uit 1B, de afgelopen week hun licentiedossier moesten indienen. Daarin moeten ze transparantie geven over hun financiële gezondheid en de geldstromen.

Volgens de krant zoekt Callant in de eerste plaats rijke West-Vlaamsa families zoals de families Vandermarliere en Desimpel. Het is niet alleen onduidelijk of er echt interesse is, de vraag is ook of een dergelijk model kan werken. Clubs opteren een na een voor een bedrijfsmodel met één of hooguit enkele sterke mannen, die de koers uitzetten. Dat lijkt beter te werken dan een model met een veelvoud aan ego’s die elkaar de bestuurskamer uitvechten en clubs soms volledig uit elkaar doen spatten.