Carlos Brito casht 5 miljoen euro op Allerheiligen

brito_kleinCarlos Brito, de grote baas van de brouwers multinational AB InBev, heeft van de verlofdag op 1 november gebruik gemaakt om zijn boekhouding op orde te stellen. Hij verkocht 50.000 AB InBev aandelen voor een gemiddeld bedrag van 105,13 euro. Brito ontving 5,26 miljoen euro, zo blijkt uit een officiële melding op de website van de toezichthouder FSMA.



Het management van AB InBev krijgt zijn variabele verloning cash uitbetaald, maar wordt via kortingen aangezet om dat geld te investeren in aandelen van het bedrijf, aandelen die ze minstens vijf jaar moeten aanhouden. Daarnaast krijgen de topmanagers ook aandelenopties toegekend. Zo kreeg Carlos Brito over 2015 bijna een half miljoen aandelenopties. Die hebben een uitoefenprijs van 113 euro en zijn uitoefenbaar over vijf jaar. De topman van AB InBev ontving daarmee een variabele vergoeding van net geen 3 miljoen euro. Ook in het verleden kocht en verkocht Brito al aandelen van zijn bedrijf.

AB InBev heeft vorige maand de overname van SABMiller afgerond, waarmee de grootste brouwer ter wereld een feit geworden is. Aan de overname ging een koopproces van een jaar vooraf. Het bedrijf moest zijn biedprijs daarbij enkele keren optrekken.