Chris Van Doorslaer onverwachts overleden

Dit weekend is Chris Van Doorslaer op 56 jarige leeftijd onverwacht overleden. Van Doorslaer maakte carrière als CEO van de Kempense kaarten-producent Cartamundi. Hij zette het bedrijf terug op de sporen en maakte er een wereldspeler van. Zelf was hij geen aandeelhouder van Cartamundi. Het bedrijf is voor gelijke delen in handen van de families De Somer en de Cartier. Hij was als opmerkelijke Vlaamse ondernemer wel het publiek gezicht van het bedrijf.Van Doorslaer kwam in 1997 aan het hoofd van Cartamundi, op dat moment een tanend en verlieslatend bedrijf. Van Doorslaer trok Cartamundi uit het slop door licentieovereenkomsten af te sluiten met grote speelgoedproducenten en filmbedrijven als Disney. Hij zette sterk in op innovatie en trok ook de kaart van de digitalisering. Ook via overnames werd een groeipad uitgewerkt. Tijdens zijn 20-jaar lange carrière bij Cartamundi realiseerde hij 22 overnames. De belangrijkste kwam er in 2015, toen hij twee fabrieken van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro verwierf. Zo werd Cartamundi ook de wereldmarktleider in de productie van gezelschapsspelen zoals Cluedo en Monopoly.

“De enigen die ooit geld verdiend hebben met gisteren, waren The Beatles met hun hit Yesterday. Elke dag weer is het hard knokken.” was één van zijn gekende uitspraken. Hij slaagde er in de omzet van Cartamundi op te trekken van 46 miljoen naar 387 miljoen euro. Wereldwijd omvat Cartamundi nu elf fabrieken en 2.200 werknemers.

Van Doorslaer was sinds juni dit jaar voorzitter van het koffiebedrijf Miko van de familie Michielsen. Hij was ook bestuurder bij petflessenproducent Resilux van de familie De Cuyper.