Christian Cigrang pompt 1 miljoen euro in BEN (maar Wijnants behoudt creatieve controle)

De discrete Antwerpse havenondernemer Christian Cigrang, gekend van zijn bedrijf Cobelfret, pompt 1 miljoen euro in BEN, het modebedrijf van ontwerper Christian Wijnants. In 2013 werd het kapitaal van BEN al eens verhoogd door Cigrang met eveneens 1 miljoen. Cigrang bezit een overduidelijke controlemeerderheid in BEN. Maar via een aantal statutaire bepalingen is de creatieve onafhankelijkheid van Wijnants gewaarborgd.



Wijnants lanceerde zijn eigen modelabel in 2003. In Antwerpen bouwde hij een zogenaamde flagshipstore uit. Verder worden zijn creaties verkocht door een 20-tal exclusieve modewinkels wereldwijd. Er is ook verkoop via een webshop. De vennootschap BEN kijkt per eind maart 2016 aan tegen een overgedragen verlies van 0,4 miljoen euro. Volgens het bedrijf lopen die cijfers gelijk met het businessplan.

Christian Cigrang mag dan al eigenaar zijn van BEN, Wijnants blijft het creatief brein dat onafhankelijk werkt. Zo leren de statuten van de vennootschap dat Wijnants altijd de eindbeslissing heeft wanneer het gaat om het ‘creatief proces’ en de ‘creatieve strategie’. Het gaat dan onder meer om de samenstelling van de collectie, de keuze van freelancers en modeontwerpers, de verkoop- en communicatiestrategie.

Het kapitaal van BEN bedraagt nu 2,079 miljoen euro.