Cigrang passeert langs de bioscoopkassa

20070906 Antwerpen Belgium Directeur Christian .I. Cigrang van Cobelfret, binnen top 20 rijkste Belgen tijdens doop van een schip aan het Steen in Antwerpen ©Lieven Van Assche CREDIT: Imagedesk / Lieven Van Assche
Christian Cigrang, succesvolle reder en handige investeerder

De discrete Antwerpse havenondernemer Christian Cigrang, de 16de Rijkste Belg, haalt een nieuwe financiële slag binnen. In de zomer van 2012 stapte Cigrang tot ieders verbazing in de Luxemburgse Utopolis groep, uitbater van biosocopen en dus geen echte core business voor de eigenaar van de rederij Cobelfret. Iedereen vroeg zich af wat de plannen waren van Cigrang met Utopolis. Nu is dat duidelijk geworden. De Belgische groep Kinepolis van de familie Bert brengt een overnamebod uit op Utopolis en zet daarmee een forse expansiestap voorwaarts.Utopia SA bestaat uit drie Utopolis-bioscopen in het Groothertogdom Luxemburg, vijf in Nederland, vier in België (Mechelen, Turnhout, Aarschot en Lommel) en één in Frankrijk. De groep ontving vorig jaar 3,4 miljoen bezoekers, goed voor een omzet van 41 miljoen euro en een ebitda van 7,5 miljoen euro. De vier Belgische vestigingen zijn daarbij goed voor 1 miljoen bezoekers.

“De beoogde overname van de Utopolis-groep past in de expansiestrategie van Kinepolis Group, die hiermee haar positie in Frankrijk en Nederland versterkt en met Luxemburg geografisch een nieuwe markt toevoegt aan haar portfolio”, zegt Kinepolis in een persbericht.

De Belgische bioscoopgroep zet met de huidige overname, die nog moet worden goedgekeurd door de Mededingingsautoriteiten, een belangrijke stap in zijn expansie. Recent maakte de groep de overname bekend van de bioscoop Mégaroyal in het Franse Bourgoin-Jailleu, nabij Lyon. Bigin dit jaar werd de bouw aangekondigd van een bioscoopcomplex in Brétigny-sur-Orge, nabij Parijs, en van een ander complex in het Nederlandse Breda.

De beursgenoteerde Kinepolis-groep telt momenteel 35 bioscopen in België, Frankrijk, Spanje, Nederland, Zwitserland en Polen. Ze kreeg vorig jaar 19,7 miljoen bezoekers over de vloer en boekte een omzet van 262,6 miljoen euro en een winst van 35,2 miljoen euro.

In januari van dit jaar plaatste Kinepolis succesvol een obligatielening van 96 miljoen euro bij institutionele investeerders. De groep beschikt dus over middelen om haar expansie te onderbouwen. Christian Cigrang van zijn kant nam in augustus 2012 een participatie over van 50 procent in de groep Utopolis. Nu blijkt dat hij dus enkel tussenfinancier is geweest. De koers van Kinepolis steeg met 5 procent na de bekendmaking van het nieuws. De familie Bert ziet haar vermogen doorgroeien tot 478 miljoen euro, goed voor een 35ste plaats in onze ranglijst.