Colruyt blijft geloven in (verlieslatend) Cru

De distributeur Colruyt, in handen van de gelijknamige familie, pompte in maart dit jaar 20 miljoen extra in haar kwaliteitswinkelconcept Cru. Daarna werd de 10 miljoen verlies die werd geboekt over 2016-2017 weggewerkt. In 2015-2016, het boekjaar loop tot 31 maart, bedroeg dat verlies nog 4,4 miljoen euro. Cru beschikt nu over drie vestigingen, in Overijse, Gent en Wijnegem. Voorlopig komen er geen nieuwe vestigingen. De drie bestaande winkelpanden moeten eerst winstgevend worden gemaakt. Sedert de start in 2014 pompte Colruyt al 35 miljoen euro in het concept.



Cru legt zich toe op seizoensgebonden kwaliteitsproducten. Het duurdere segment dus. Dat gebeurt in een tiental ‘metiers’. Van beenhouwers en visboeren tot groenteboeren, bakkers. Ook de metiers dranken en bloemen maken er deel van uit. Het aanbod verschilt naargelang het seizoen of de markt. Het goede nieuws is dat de omzet van de holding Puur die de winkels overkoepelt, steeg van 4,8 naar 11,7 miljoen euro. De loonlast steeg van 2,3 naar 4,2 miljoen euro. Er werken nu om en bij 70 voltijdse mensen en 35 deeltijdse in de drie vestigingen.

Initieel stelde Colruyt dat er in Vlaanderen ruimte is voor een 20-tal Cru-winkelpanden. Daar is nu van terug gekomen. Eerst zullen de drie bestaande vestigingen hun bestaansrecht moeten bewijzen. Er kan niet gezegd worden dat de middelen daartoe ontbreken. Sedert de start van Cru in 2014 stelde Colruyt 35 miljoen euro ter beschikking. Het moet al een dikke eik zijn die dergelijke vruchten kan afwerpen.