Colruyt neemt verlieslatende Fiets! over van familie Verhaeren

De distributiegroep Colruyt, in handen van de gelijknamige familie, heeft via een kapitaalverhoging 75 % verworven in de Gentse vennootschap Joma Sport. Die baat momenteel 11 fietsenwinkels uit. Joma Sport was voor 75 % in handen van de familie Verhaeren via hun diversificatieholding Vermec. Maar de groep had te kampen met zware logistieke problemen. In 2017 werd op een omzet van 18 miljoen euro een verlies geïncasseerd van 2,3 miljoen euro. Het eigen vermogen was negatief voor 1,5 miljoen euro. Vorig jaar werden vijf Fiets! vestigingen gesloten. Op vandaag worden geen gegevens bekend gemaakt over 2018. Colruyt zegt enkel dat de 11 huidige winkels op zich nu rendabel zijn. Er werken nog 80 mensen voor het bedrijf. Fiets! kwam onder meer in moeilijkheden nadat de implementatie van een nieuw logistiek IT platform in de soep draaide. Bestellingen en leveringen konden daardoor niet worden opgevolgd. Die problemen zouden nu zijn opgelost. Ook nog vorig jaar werden de activiteiten in Nederland stopgezet. Fiets! is nu enkel nog actief op de Belgische markt. Naast de verkoop aan particulieren wordt nu ook gemikt op de fiets als bedrijfsvoertuig in de B2B markt. Nog dit jaar zouden een aantal nieuwe verkooppunten worden geopend.

Colruyt zegt dat 25 % van het bedrijf nu nog in handen is van het management maar dat het op termijn zijn belang kan optrekken tot 100 %. Joma Sport was voor de komst van de distributeur uit Halle in handen van de holding PFC. Die werd dan weer voor 75 % gecontroleerd door Vermec van de familie Verhaeren. Door de operationele moeilijkheden bij Joma Sport in 2017 liep PFC een verlies op van 6 miljoen euro.

Met de instap in Fiets! verbreedt Colruyt Group haar aanwezigheid op de Belgische retailmarkt. De groep is er al actief met diverse winkelformules in voeding (waaronder Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Spar, Bio-Planet en Cru) en non-food (Dreamland, Dreambaby en Collishop). Daarbij komt nu dus ook een aanbod aan fietsen voor particulieren en bedrijven, dat vanaf april 2019 zowel offline als online beschikbaar zal zijn.