Familie Verhaeren [564]

Michel Verhaeren

Vermogen € 33 900 000
Gekend als Viabuild
Activiteit Bouwgroep
Inplanting Hever (Vlaams-Brabant)
Tendens Neutraal
Huidige positie 564


Het bouwbedrijf Verhaeren te Zemst werd opgericht in 1956 door grootvader Ferdinand Verhaeren. In de loop der jaren groeide de onderneming uit tot een middelgrote speler op de Belgische markt van wegen- en asfaltwerken, burgerlijke bouwkunde en grond- en afbraakwerken. In februari 2008 nam de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) een participatie in het bedrijf. Meteen was dit het beginpunt van een pure groeistrategie. Verhaeren zag zijn omzet en personeelsbestand over die periode meer dan verdubbelen. Die groei werd mee gerealiseerd door de overnames van afbraakspecialist Stallaert en de Waalse wegenbouwer Pineur & Raman.

Kembo in Dessel werd opgericht in 1957 door grootvader Frans Deckx. Sindsdien werd het bedrijf uitgebouwd tot een toonaangevend aannemingsbedrijf actief op het vlak van wegen- en complexe rioleringswerken. Het grootste deel van de omzet wordt gerealiseerd in rioleringswerken, met het zwaartepunt in Vlaanderen. In 2011 besloten Verhaeren en Kembo samen verder te gaan. De nieuwe groep heeft 3 gelijkwaardige aandeelhouders die elk 1/3 van de aandelen bezitten, namelijk Gimv/Yukon, de Familie Deckx en de Familie Verhaeren. De nieuwe groep kreeg de naam Viabuild mee. Later volgde de overname van het asbestbedrijf Asbestos Removal & Fireproofing uit Wijnegem.

Ondertussen diversifieert de familie Verhaeren via haar holding Vermec. Die investeerde 2 miljoen euro in Eternal Sun. De spin-off van de universiteit van Delft bouwt systemen die zonlicht vrijwel perfect kunnen nabootsen. De 2 miljoen euro vers kapitaal van Vermec moet dienen om Eternal Sun wereldwijd verder te doen groeien. Daarnaast investeerden de Verhaerens miljoenen in een kapitaaloperatie van het technologiebedrijf Option, samen met zakenman Marc Coucke en de familie Vande Vyvere van de bouwgroep Matexi. Later volgden nog investeringen in Reprocover, een recyclagebedrijf, De Tondeldoos, een Antwerps media- en entertainmentbedrijf en de begrafenisondernemer Quirynen uit Brasschaat die werd omgevormd tot Serenis.