NIEUW – Verkoop dierenartsenpraktijken aan Verlinvest trekt winstcijfers Vermec op

Michel Verhaeren

De investeringsmaatschappij Vermec, in handen van Michel Verhaeren, kon zijn winst vorig jaar optrekken tot 15 miljoen euro. In oktober 2023 werd de holding Verlinvest, in handen van de AB Inbev familie de Spoelberch, aandeelhouder van de holding Rigel. Die laatste is de financier van Nesto, een netwerk van dierenartsenpraktijken in België, Luxemburg en Duitsland. Michel Verhaeren controleerde met Vermec 34 % van Rigel en 24 % van Nesto in Duitsland. Met de intrede van Verlinvest werd meteen ook bekend dat Nesto samen ging met de Duitse veterinaire groep Veternicum. Het gecombineerde netwerk staat nu voor meer dan 50 dierenklinieken, waarvan meer dan 20 in Duitsland. Recent kwam Michel Verhaeren ook al in het nieuws als financier van Sereni, een koepel van 60 Belgische begrafenisondernemers.

De familie Michel Verhaeren maakte fortuin in de bouwsector met het bedrijf Viabuild. Verhaeren diversifieerde zijn vermogen met de holding Vermec. Een van de projecten waar hij instapte was Nesto. Dat bedrijf werd opgericht in januari 2019 met de integratie van Orion, een gespecialiseerd 2de lijns doorverwijs dierenziekenhuis met 24/7 service, dat dient als referentie en trainingsbodem voor het netwerk. Het oprichtersteam bestond uit CEO Paul Huyghe en medisch directeur Johan Van Ommen, de oorspronkelijke oprichter van Orion. Veternicum van zijn kant werd eveneens opgericht in 2019. Het bedrijf is actief in Noord- en Zuid-Duitsland, met het hoofdkantoor in Hamburg.Verlinvest zegt dat het voor langere termijn investeert in de dierenartsenpraktijken. De samenwerking tussen Nesto en Veternicum moet het netwerk in staat stellen om de groei in heel Europa te versnellen en het hoge niveau van klantgerichtheid, kwaliteit van de dierverzorging en aantrekkelijke werkomgeving voor hun veterinaire professionals verder te verbeteren. De groep zet zich in om dierenartsen te ondersteunen door administratieve lasten te elimineren, de juiste klinische autonomie te bieden aan de lokale klinieken, te investeren in innovatie en state-of-the-art infrastructuur, en aantrekkelijke carrièremogelijkheden op lange termijn te bieden voor dierenartsen en verpleegkundigen in de gemeenschap, zo klinkt het.

Met het geld van Verlinvest moet het netwerk nu een Europese omvang krijgen. Dit nieuwe partnerschap maakt deel uit van de investeringsstrategie van Verlinvest in zowel de markt van de dierenverzorging als die van de gezondheidsdiensten. Verlinvest heeft eerder al verschillende bedrijven in aangrenzende sectoren ondersteund, waaronder de gespecialiseerde dierenwinkel Tom & Co, die actief is in België en Frankrijk, de Italiaanse tandartskliniekketen Bludental en de Nederlandse beautygroep Faceland.