Colruyt stapt in biotech-fonds

De familie Colruyt is via haar familiale holding Korys aandeelhouder geworden van het nieuwe investeringsfonds V-Bio Ventures Fund 1. Dat fonds, een initiatief van het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) zal investeren in Europese start-ups en jonge bedrijven in de biofarmacie, diagnostica en landbouwkundige verbeteringen. Het vermogen van de familie Colruyt zelf bereikt ondertussen een piek.



Het nieuwe fonds beschikt nu al over een kapitaal van 63 miljoen euro. Finaal wordt gemikt op 75 miljoen. V-Bio Ventures wordt gesteund door het VIB zelf en de KU Leuven. Naast de familie Colruyt zijn er ook overheidsgebonden institutionele investeerders zoals het PMV-fonds ARKimedes. Het fonds zal worden geleid door Christina Takke en Willem Broekaert. Takke was tot voor kort partner in de Nederlandse durfkapitaalgroep Forbion en is bestuurder bij het biotechbedrijf arGEN-X. Broekaert was co-stichter en general manager van Fugeia, een spin-off van de KULeuven die twee jaar geleden werd overgenomen door Cargill. Eerder was hij verantwoordelijk voor R&D bij BASF-dochter CropDesign.

Op de Brusselse beursvloer bereikt het aandeel Colruyt ondertussen een recordhoogte van 46 euro. Het vermogen van de familie Colruyt stijgt evenredig mee en bedraagt nu 3,53 miljard euro. Colruyt komt daardoor dicht bij de derde Rijkste Belg, de familie Emsens.