De families Emsens en de Sadeleer (SCR-Sibelco) [36]

Stanislas Emsens (midden) in 2006. (Foto: Belga Images)

Vermogen € 1 114 000 000
Gekend als SCR-Sibelco
Activiteit Ontginning van zand en mineralen
Inplanting De Kempen en Brussel
Tendens Dalend
Huidige positie 36


De groep SCR-Sibelco mag de vergelijking dat geld het slijk der aarde is, letterlijk nemen. SCR-Sibelco werd groot door de ontginning van wit zand in de Kempen. Dat zand wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van glas. Van op dat platform bouwde de in 2018 overleden Stanislas Emsens een wereldgroep uit met mijnbouwactiviteiten, die zwaar verankerd is in Europa, de Verenigde Staten en Mexico. SCR-Sibelco is zowat één van de minst bekende Belgische multinationals. Stanislas Emsens was een zoon van Walter Emsens. André Emsens was een neef van Walter Emsens. De tak van de familie André Emsens werd gekend onder de naam Etex, het vroegere Eternit, de naam van een fabricageprocedé voor cement op basis van asbestvezels (asbestcement), dat door de Oostenrijker Ludwig Hatschek uitgevonden werd en dat later kankerverwekkend bleek te zijn. Uit Etex groeide ook de buizenproducent Aliaxis. Deze taak van de familie Emsens is apart opgenomen in onze ranglijst. De familie Emsens telt om en bij 200 afstammelingen verspreid over beide takken.

De geschiedenis van SCR-Sibelco is bijna letterlijk verankerd in het Lommelse gehucht Stevensvennen en Mol Rauw. Daar zijn door decennialange ontginning van kwartszand door Kempische miljardenbedrijf twee enorme kunstmatige waterputten ontstaan. Nu is er nog één actieve groeve die via een 6 kilometer lange pijpleiding dwars door het tot natuurgebied tot in Dessel loopt waar het bedrijf uit het baggerslib diverse kwaliteiten zand en mineralen puurt. Dat de glasfabriek Glaverbel in Mol werd gevestigd was een direct gevolg van de aanwezigheid van het wit zand dat SCR er uit de grond haalde.

Stany Emsens huwde met Marie-Claire Boël, telg van het eeuwenoude geslacht van staal industriëlen, nu vooral bekend van de holding Sofina. De Boëls hebben op hun beurt vertakkingen naar het aandeelhouderschap van de chemiereus Solvay en AB InBev. De 91-jarige Marie-Claire Boël woont nog steeds op het familiedomein in Lommel.

In de zomer van 2020 werd duidelijk dat Duitse minderheidsaandeelhouders 20 % controleren van Sibelco. Midden de jaren ‘70 van de vorige eeuw nam Sibelco via een aandelenruil de Duitse groep Quarzwerke over. De Duitsers werden toen aandeelhouder van Sibelco. Hun juiste aandeel werd echter nooit bekend gemaakt. In juni 2020 kwam een conflict naar boven met die Duitse aandeelhouders. Moeilijkheden met één van de belangrijkste Amerikaanse dochters van Sibelco, de energiegroep Covia, eindigen in een verlies over 2019 van 672 miljoen euro. En corona zorgde er voor dat het bedrijf zijn uitgekeerd dividend moest terugschroeven. Daarbij bleek dat de Duitsers 20 % van het bedrijf controleren.

Eind 2020 bereikte de Amerikaanse energiegroep Covia een gerechtelijk akkoord waarmee het kon overleven in afgeslankte vorm. Covia is één van de grootste slachtoffers van de crisis op de Amerikaanse energiemarkt. Eind 2017 verwierf Sibelco 63 % van Covia. Daarmee werd Sibelco mee het slachtoffer van het wankele Covia. De banden met de Amerikaanse groep werden definitief doorgeknipt. Sibelco incasseerde met die operatie een waardevermindering van 1,8 miljard euro. Dat zorgde voor hevige onrust bij de Duitse minderheidsaandeelhouders maar ook bij de familiale aandeelhouders. De aandelen van SCR-Sibelco zijn momenteel verspreid over de families Emsens, Speeckaert en de Saedeleer.