CORONA – Canada snelt Cirque du Soleil (en Franco Dragone) ter hulp

Guy Laliberté, oprichter van Cirque du Soleil.

De regering van de Canadese regio Quebec heeft een voorwaardelijke lening van 200 miljoen dollar aangeboden aan Cirque du Soleil, ’s werelds beroemdste circusgroep, die worstelt om te overleven als gevolg van de pandemie van het coronavirus. Meteen zou de deelstaat Quebec ook hoofdaandeelhouder worden van het artistiek bedrijf. Binnen het voorstel moet de hoofdzetel van Cirque du Soleil wel in Montreal verankerd blijven. De Canadees Guy Laliberté, de oprichter van het bedrijf, werkt momenteel aan een reddingsplan van de groep die beladen is met 900 miljoen dollar schulden. Laliberté zou ook de hulp hebben gevraagd van Franco Dragone, destijds het Waalse creatieve brein van Cirque du Soleil. In eigen land wordt Dragone verdacht van het opzetten van een fraudestructuur rond zijn inkomsten uit het wereldcircus.

Cirque du Soleil werd hard getroffen door de pandemie, die haar dwong 44 shows over de hele wereld te annuleren en 4.679 werknemers of 95 procent van het personeel te ontslaan. Oprichter Guy Laliberté kondigde afgelopen zondag aan dat hij van plan is de groep terug te kopen. Laliberté, een voormalige steltenloper, verkocht in 2015 het grootste deel van zijn aandelen aan de Chinese groep Fosun en het Amerikaanse TPG Capital. De deal van 1,5 miljard dollar maakte hem meteen miljonair.Blijkbaar doet Laliberté nu terug een beroep op zijn medewerkers van het eerste uur. “Guy Laliberté heeft zijn trouwe vrienden teruggeroepen en wij zullen er zijn om te proberen de creatie weer centraal te stellen in de show.”, zo zegt Franco Dragone in L’Echo. Volgens Dragone heeft de oprichter van Cirque du Soleil een team van financiers en creatieven samengesteld om een overnamebod uit te brengen. Als het bod van Guy Laliberté wordt geaccepteerd, maakt Franco Dragone naar eigen zeggen deel uit van de nieuwe ploeg.

Voor Dragone kan een nieuwe start een ander licht werpen op het fiscaal onderzoek dat al enkele jaren tegen hem loopt in België. Volgens de Canadese pers hebben een tiental kandidaten belangstelling getoond voor Cirque du Soleil. “Ik kan me voorstellen dat de lijst met kopers lang is. Zodra er ergens een zwakte is, zijn de gieren nooit ver weg.” zo zegt Franco Dragone in een reactie. “Wat voor mij belangrijk is, is creatie en mijn gehechtheid aan het circus.”