CORONA – De middenstand regeert het land niet langer

Frustratie en ergernis bij een aantal gespecialiseerde lokale distributiebedrijven. Toon Bossuyt stond dit weekend klaar om zijn 59 Colora verfwinkels te openen. Maar het mocht niet. Hetzelfde bij de badkamerspecialist X²O van Jan Ollevier. En dat terwijl grote doe-het-zelf ketens, meestal in buitenlandse handen, wel verf en sanitair mogen verkopen. Wij gaan daar kapot aan, zo klinkt het. Ook bij fietshandelaar Traxio. “Fietshandels moeten gesloten blijven maar doe-het-zelfzaken en supermarkten mogen wel open zijn en verkopen fietsen op het ogenblik dat er een grote vraag naar is. Dat is oneerlijke concurrentie.” zei Filip Rylant van Traxio, de federatie van auto- en fietshandelaars. En wat leert het Staatsblad? Mogen open zijn: “de doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen”. Onduidelijkheid troef dus.



Toon Bossuyt uitte zijn boosheid in een videoboodschap. “Wij hebben ons de voorbije dagen bij Boss Paints uit de naad gewerkt om zaterdag veilig open te gaan. Nu vrijdagavond bleek dat dat niet kan, zijn we ontgoocheld. Waarom mogen grote ketens (vaak in buitenlandse handen) wel open en kleine lokale, familiale bedrijven niet? Terwijl de geest van de wet toch duidelijk is dat mensen zich in hun kot zinvol moeten kunnen bezig houden” zo zegt hij. En hij krijgt bijval van Peter Demest, CEO van badkamerspecialist X²O: “Enerzijds zouden we volgens het nieuwe ministerieel besluit kunnen opendoen, anderzijds is het niet 100 procent duidelijk. Dus beslisten we voorlopig om gesloten te blijven. Klare taal is vanuit de overheid dringend nodig.”

Alle handelaars vragen een toelichting bij de wet die duidelijkheid moet creëren. Die vraag komt nu ook vanuit de traiteurs en huwelijksbedrijven. Massa bijeenkomsten mogen niet meer tot eind augustus. Maar vallen daar ook trouwfeesten onder? En rouwbijeenkomsten? Die onduidelijkheid moet ingevuld worden, zo dacht ook de Aalsterse N-VA burgemeester Christoph D’Haese. Hij beslist nu zelf welke winkels in zijn stad al dan niet open mogen.