CORONA – Familie Christiaen en ECA gaan mondmaskers produceren

Coronavirus

Het bedrijf ECA uit het Oost-Vlaamse Assenede, in handen van de familie Christiaen, gaat mondmaskers produceren. Ze doen dat samen met de Antwerpse specialist van veiligheidskledij Van Heurc. De productie wordt zo snel mogelijk opgestart. ECA profileert zich nu vooral als de producent van kunststof onderdelen voor de auto industrie. ‘Binnen enkele weken zullen vier machines klaar zijn om elk 45 miljoen maskers per jaar te produceren’, meldt de ‘taskforce shortages’. Het gaat om grootteordes, geen exacte cijfers. ‘Elke machine kan ongeveer één miljoen mondmaskers per week produceren’, verduidelijkt Caroline Leys, woordvoerster van minister Philippe De Backer.



De bedrijven hebben ook een machine aangekocht voor de productie van FFP2-maskers. Daarmee zouden ze over enkele weken 10 miljoen FFP2-maskers per jaar kunnen produceren in ons land. De FFP2-maskers zijn de hoogtechnologische mondmaskers de hoogste bescherming bieden.

Op deze manier kunnen we indien dat nodig zou blijken de volledige Belgische bevolking van hoogwaardige chirurgische maskers voorzien’, zegt minister Philippe De Backer (Open VLD), bevoegd voor het medisch materiaal tijdens de coronacrisis, in een persbericht. ‘Voor de distributie daarvan zijn we reeds in gesprek met Bpost. Als het nodig blijkt, zullen we dus heel snel kunnen schakelen.’ Op vraag van de regering buigt een groep experts zich opnieuw over de vraag of er een aanbeveling moet komen voor alle burgers om mondmaskers te dragen. Maar voorlopig is dat niet het geval, en gaan de maskers prioritair naar zorgpersoneel.