CORONA – Hans Bourlon: “Studio 100 gaat 70 miljoen euro omzet verliezen”

Studio 100-baas Hans Bourlon verwacht dat zijn bedrijf dit jaar 70 miljoen euro omzetverlies zal lijden door de coronacrisis. Dat heeft Bourlon gezegd in een interview met Jan De Meulemeester op vlaamsparlement.tv. “Onze groep had een prognose van 200 miljoen euro omzet dit jaar en dat gaat gegarandeerd terugvallen tot ongeveer 130 miljoen euro. Dat is een verlies van 70 miljoen euro”, aldus Bourlon. De entertainment manager verwacht ook “drastische herstructureringen” als het bedrijf zijn pop-up theater in Puurs niet kan heropenen in augustus.De CEO van de media- en entertainmentgroep Studio 100, luidt de alarmbel: indien de regering de komende dagen geen duidelijkheid schept over een versoepeling van de corona-maatregelen voor de evenementensector, dreigt er een sociaal bloedbad met een verlies van duizenden banen. Studio 100 heeft zelf op een creatieve manier haar themapark Plopsaland en het pop-uptheater in Puurs coronaproof gemaakt. Maar een beslissing vanuit de politiek laat te lang op zich wachten, zegt Bourlon: “De virologen, kabinetschefs en politici reageren altijd enthousiast. Maar wij willen beslissingen.”

De baas van Studio 100 ziet geen reden om themaparken langer gesloten te houden, zeker niet omdat gelijkaardige parken in een aantal buurlanden al weken open zijn en omdat de dierenparken al wél opnieuw mochten openen. “Heel bizar”, aldus Bourlon. “Ik vermoed dat daar zeker langs Waalse kant een zeer verstandige lobbymachine heeft achter gezeten”, klinkt het. Een verwijzing naar Pairi Daiza en eigenaar Eric Domb. “De baas van Pairi Daiza is een bekend Waals ondernemer die waarschijnlijk de juiste connecties heeft om iets door te drukken. In de dierentuin en sommige winkelcentra is het koppen lopen. Wij zijn niet open. Ik heb daar geen verklaring voor. Ik ben geen viroloog. Ik kan u het telefoonnummer van Marc Van Ranst geven: misschien kunnen zij daar de juiste uitleg voor geven. Ik begrijp dat er keuzes moeten gemaakt worden maar we vinden dat spijtig. Stel dat die subjectief zouden geweest zijn, die keuzes, dan zijn wij daar de dupe van.” (Lees verder onder de video)

Bourlon dringt vooral aan op snelle duidelijkheid. Studio 100 heeft 450.000 tickets verkocht voor musicalvoorstellingen in het Pop-Up Theater in Puurs. Die voorstellingen zijn door de lockdown niet kunnen doorgaan. Heropenen voor 200 toeschouwers, zoals zou mogen vanaf 1 juli, is dan weer niet rendabel. Studio 100 nam volgens Bourlon ook tal van maatregelen om de sociale afstand te garanderen en plaatste ook plexiglas tussen elke bezoekersstoel, maar het bedrijf kreeg vooralsnog geen duidelijk antwoord of groen licht.

Hans Bourlon: “Het is bijzonder complex, wij weten niet altijd tot wie we ons moeten richten met onze constructieve voorstellen. Het enige wat we dan maar gedaan hebben is ons naar zo veel mogelijk mensen richten en dan hopen dat je dan ooit eens bij de juiste kabinetschef, minister of viroloog terechtkomt. Sommigen zijn zeer bereid om in dialoog te gaan, anderen antwoorden niet. Onze strategie tegenover een zeer complex gegeven is: u tot iedereen richten.”