Hans Bourlon en Gert Verhulst [124]

Gert Verhulst

Vermogen € 241 164 000
Gekend als Studio 100 en Plopsaland
Activiteit Exploitatie van pretparken, mediaproducties
Inplanting Schelle
Tendens Stijgend
Huidige positie 124


Het succesverhaal van Studio 100 ging van start in 1996. Het bedrijf werd opgericht door Hans Bourlon, Gert Verhulst en Danny Verbiest. In 2005 stapte Verbiest uit het bedrijf. Zijn aandelen werden overgenomen door Fortis Private Equity, die daarmee 33 procent van het bedrijf in handen kreeg. Studio 100 is bekend van de kinder- en jeugdreeksen Samson & Gert, K3, Ghost Rockers, Kabouter Plop, Piet Piraat, Spring, De Nachtwacht, Bumba, Amika, Mega Mindy en, sinds de overname van het Duitse EM Entertainment, ook van onder meer Maja de Bij en Wickie de Viking.

Studio 100 bezit themaparken als Plopsaland en Plopsaqua in De Panne, Plopsa Indoor in Hasselt, PlopsaCoo in Wallonië, Plopsa Indoor Coevorden in Nederland en ook een park in Duitsland, na de overname van Holiday Park. De pretparken zijn voor Studio 100 een belangrijke bron van inkomsten. Daarnaast maakt de groep 2 tot 3 films per jaar, goed voor 1 miljoen kijkers. De programma’s van Studio 100 zijn in Vlaanderen te zien op VRT, VTM, Nickelodeon, vtmKzoom en Studio100.tv. In 2010 werd ook de kookzender Njam! opgericht, initieel samen met topchef Peter Goossens maar die stapte al snel uit.

Studio 100 verkocht al meer dan 5 miljoen cd’s in de Benelux en is ook de drijvende kracht achter onder meer Free Souffriau. In 2011 zette Studio 100 een belangrijke stap in de VS. House of Anubis ging in primetimepremière en kwam op die manier via de kabel bij bijna honderd miljoen Amerikaanse gezinnen de huiskamer binnen. Bijwijlen worden de stichters van Studio 100 publiek geconfronteerd met hun vermogen. Zo was er het nieuws dat er beslag werd gelegd op het jacht van Gert Verhulst. In 2009 kocht die een 36 meter lang luxeschip met acht suites, ter waarde van 1,5 miljoen euro, om er bedrijfsfeesten op te geven. In 2014 voerde de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) een onderzoek naar mogelijk ‘fiscaal misbruik’ van Gert Verhulst en Hans Bourlon. Het ging om een bedrag van 12 miljoen euro dat ze zouden weggehaald hebben uit ‘Romelus en Remus’, de holding achter Studio 100. Uiteindelijk liet de BBI de zaak vallen wegens ongegrond.

Studio 100 krijgt regelmatig de kritiek dat ze te commercieel zijn. Hans Bourlon zegt daar het volgende over: ‘Wij staan altijd open voor een volwassen discussie. Maar wie daarover een echt eerlijk debat wil voeren, rijdt zich nogal snel vast. Want wat zouden dan wel de regels moeten zijn? De mensen zijn wijs genoeg om zelf hun keuze te maken. En mocht ik morgen het bewijs krijgen dat wat wij doen nefast is voor de kinderen, dan stop ik onmiddellijk.’

In 2020 beslisten Bourlon en Verhulst elk hun belang in Studio 100 af te bouwen van 33 naar 25 %. Ook BNP Paribas Fortis volgde die beweging. De afbouw gebeurde door de verkoop van bestaande aandelen. Nieuwe aandeelhouder werd de toen 80-jarige Kempense ondernemer Vic Swerts, eigenaar van siliconenproducent Soudal. Swerts legde om en bij 85 miljoen euro op tafel om 17 procent te verwerven van het kinder entertainment bedrijf. Investeerder Frank Donck legde daar 40 miljoen euro bij om op zijn beurt 8 procent binnen te halen. Hans Bourlon en Gert Verhulst waren daarmee elk minstens 40 miljoen euro rijker. Maar de verkoop van aandelen kwam op een uiterst ongelukkig moment. In hetzelfde jaar 2020 legde de covid pandemie alle activiteiten van de groep stil. Dat resulteerde in een verlies voor het jaar 2020 van 30 miljoen euro.