Familie Willy Michiels [121]

Willy Michiels

Vermogen € 243 885 000
Gekend als Willy Michiels
Activiteit Caféspelen en vastgoed
Inplanting Haaltert
Tendens Stijgend
Huidige positie 121


Het fortuin van Willy Michiels is bijna niet te berekenen. De ‘bingokoning’ uit Haaltert werkt via een groot aantal vennootschappen waarvan sommigen zeer klein zijn, en bijvoorbeeld één café bevatten, en andere dan weer zeer groot. Wij hebben ons op deze laatste geconcentreerd. Naast caféspelen heeft Michiels ook een aanzienlijk vastgoedimperium opgebouwd. Zijn dochter Mieke staat momenteel aan het hoofd van de afgeslankte groep nadat de gokactiviteiten in 2015 werden verkocht aan de groep Waterland.

Eind 1999 bewees Willy Michiels nog dat hij zijn bijnaam van ‘bingokoning’ niet gestolen heeft. In april 1999 werd bekend dat de Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen dertig huiszoekingen liet uitvoeren in het milieu van de gokspelen en casino’s. Bij Jean-Pierre W. werd een bedrag gevonden van 500.000 frank (ca. 12.500 euro), verborgen in sigarettenpakjes. W. zei dat geld gekregen te hebben van Willy Michiels. Ook deze laatste bekende de feiten. Maar dat was enkel een betaling voor gepresteerde diensten, daar kwam geen corruptie bij kijken, aldus Michiels die wel enkele weken in de cel bleef.

Jean-Pierre W. was topambtenaar bij het ministerie van Financiën en belast met de opmaak van een nieuw wetsontwerp voor de regeling van kansspelen. Daaronder vallen ook bingo’s en goktoestellen. Willy Michiels was al jaren de belangrijkste distributeur in Vlaanderen van dergelijke toestellen. Via zijn ‘tussenkomst’ wou hij in het wetsontwerp een aantal ‘bingovriendelijke’ bepalingen laten opnemen.

Ondertussen was Willy Michiels ook actief in de lokale politiek. In Haaltert was hij eerste schepen voor de Open VLD. Wanneer zijn veroordeling wegens corruptie echter door het hof van beroep werd bevestigd, werd hij in 2011 als schepen geschorst door Vlaams voogdijminister Geert Bourgeois. Michiels vond de schorsing onterecht, omdat zijn veroordeling niets te maken had met het gemeentebeleid.

Willy Michiels heeft ondertussen aan de meeste van zijn bestuurdersmandaten verzaakt. Zijn dochter Mieke staat nu aan het hoofd van de groep die hoofdzakelijk vastgoed omvat nadat de online gokgroep Napoleon Games werd verkocht aan de investeringsgroep Waterland. In de weinige perscontacten benadrukt Mieke Michiels dat haar vader niet langer actief is in de groep.

Vader Michiels slijt zijn dagen daarna vooral in Knokke. Hij doet er mee aan de rally Zoute Grand Prix en breidt gestaag zijn collectie oldtimers en sportwagens (Ferrari, Lamborghini en Mercedes) uit. Behalve zijn oldtimers bezit Willy ook tal van huizen en een centrum voor paarden. En tijdens het jachtseizoen zal je de ‘bingokoning’ wellicht aantreffen in het kasteel van Moorsel, een historisch waterkasteel nabij Aalst, met 13 hectare park en nog eens 85 hectare omliggende gronden.

WIlly Michiels overlijdt in de zomer van 2020 op 82-jarige leeftijd. In 2019 stelt hij zijn kasteel ter beschikking van Fernand Huts die er de indrukwekkende tentoonstelling Pikant! opbouwt. Een tentoonstelling over de geschiedenis van kant in België. Willy Michiels stemt toe om zijn kasteel te laten gebruiken als decor maar wel onder de voorwaarde dat er in de kelder enkele van zijn old timers worden tentoon gesteld. De nummerplaten van de wagen zijn gepersonaliseerd. Met als basis de initialen ‘WM’. En er liggen enkele kanten onderbroekjes in de wagens. Kwestie van in de stijl te blijven. Zo was Willy Michiels.

Zijn nalatenschap komt in handen van zijn dochters Veerle en Mieke. CEntraal daarbij staat de vastgoedvennootschap Fico. Willy Michiels werd via de verhuur van caféspelen ook eigenaar van heel wat vastgoed, doorgaans horeca gebonden. De groep Fico realiseert die portefeuille nu, via verkoop maar ook via projectontwikkeling. in 2020 stond Fico voor een vermogen van 92 miljoen euro. Een waardevermindering van 8,7 miljoen euro op een project van appartementen in de Antwerpse Groenstraat zorgde wel voor een verlies in dat jaar van net geen 11 miljoen euro. Maar in 2021 werden kleinere panden verkocht voor 56 miljoen euro, goed voor een meerwaarde van net geen 18 miljoen euro. 18 miljoen euro is ook het bedrag dat beide zussen zichzelf elk uitkeren via betaling op hun rekening courant, zij het dat één van beide 5 miljoen daarvan uitgekeerd krijgt in de vorm van vastgoed. Daarmee treden ze uit onverdeeldheid binnen de erfenis van hun vader.