CORONA – Helikoptergeld: Leopold Lippens doet het opnieuw

De Knokse burgemeester Leopold Lippens wil elke eigenaar van een tweede verblijf in zijn kustgemeente Knokke-Heist een waardebon schenken van 200 euro. Enige verplichting is met die waardebon binnen een bepaalde tijd aankopen te doen bij middenstanders in de gemeente. Op die manier wil Lippens dat zijn lokale economie een nieuwe impuls krijgt wanneer de corona crisis is stilgevallen. Hij schat de kostprijs voor zijn gemeentekas op 3 tot 4 miljoen euro. Maar Knokke-Heist zit in warme financiële papieren en kan zich dergelijke operatie permitteren. En het is niet voor het eerst dat Lippens haantje-de-voorste speelt in de corona crisis.Nog voor er sprake was van een algemene lock down was Lippens er als eerste bij om te zeggen dat de horeca in Knokke dicht ging en dat de kustgemeente de grenzen zou sluiten voor Nederlandse toeristen. Met de huidige maatregel viseert Lippens een dubbel doel. De waardebon dient als compensatie voor de betaalde verblijfstaks van 760 euro en de verloren weken die de eigenaars niet aan de kust kunnen doorbrengen door de federale maatregelen. Daarnaast steunt hij de eigen lokale middenstand. De meeste eigenaars zijn best vermogende mensen en hebben die 200 euro niet echt nodig. Maar Lippens creëert wel op zijn manier een soort solidariteit onder zijn lokale gemeenschap van tweedeverblijvers en zijn netwerk van middenstanders. 

Bij de gemeente Knokke schatten ze dat het om vijftien- tot twintigduizend adressen gaat. “Het is een stevige investering, maar de tweedeverblijvers zijn voor de kustgemeente een zeer belangrijke doelgroep”, zegt burgemeester Leopold Lippens in het Nieuwsblad. “Wanneer de coronacrisis achter de rug is, moet de plaatselijke economie opnieuw draaien. Vandaar deze maatregel. We denken hiermee aan de toekomst van Knokke-Heist.”

Knokke-Heist telt 1.500 winkels, driehonderd restaurants, tachtig kunstgaleries en 25 strandbars. Die moesten door de crisis bijna allemaal de deuren sluiten. Het gemeentebestuur zal de komende dagen afspraken maken met de handelaars en zich buigen over de praktische uitwerking van de waardebonnen.