Corona slaat keihard toe bij Kinepolis: 30 miljoen euro verlies, vermogen familie Bert daalt met 383 miljoen euro

Happy” staat er te lezen op de illustratie bij de halfjaarcijfers van de beursgenoteerde bioscoopgroep Kinepolis. Maar als je het bericht leest, is er niets om happy om te zijn. Het eerste halfjaar, dus inclusief de impact van corona, daalde het aantal bioscoopbezoekers met 54,1% tot 8,1 miljoen. De totale opbrengsten daalden met 52,7% tot 112,6 miljoen euro. Een winst van 18 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2019 sloeg om in een verlies van net geen 30 miljoen in 2020. Kinepolis kon zijn financieringsvoorwaarden met de banken on hold zetten tot eind juni 2021. De koers van het Kinepolis aandeel stuikte in elkaar van 55 euro naar 30 euro. De familie Bert verloor als referentie aandeelhouder 383 miljoen euro om met haar vermogen te eindigen op 368 miljoen euro. Ze zakt daarmee van de 40ste naar de 63ste plaats op onze ranglijst. Kinepolis maakte gebruik van alle mogelijke ondersteuningsmaatregelen om corona te overleven. Zo werden vele medewerkers technisch werkloos. Daarnaast werden diverse maatregelen genomen om de ‘cash out’ te beperken, zoals de beslissing geen dividend uit te keren voor 2019, het onderhandelen met leveranciers en eigenaars van gehuurde bioscopen met het oog op financiële tegemoetkomingen naar aanleiding van de reductie of sluiting van de activiteiten. Zo kon bijna 4 miljoen euro aan huurverplichtingen worden kwijtgescholden, iets wat rechtstreeks als éénmalige opbrengsten werd ingecalculeerd en dus mee het verlies kon achteruit dringen.

In Europa telt Kinepolis Group 55 bioscopen, verspreid over België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Zwitserland en Polen. Sinds de overname van de Canadese bioscoopgroep Landmark Cinemas en van de Amerikaanse bioscoopgroep MJR, telt Kinepolis ook 45 bioscoopcomplexen in Canada en 10 in de VS. Alles samen is dat goed voor 1.075 schermen, bijna 200.000 zitplaatsen en 4.600 medewerkers.

Kinepolis heeft een expansieve periode achter de rug met belangrijke overnames in de VS en Canada. Een totaal aan bancaire leningen van 146 miljoen euro is daarbij gekoppeld aan de cash flow realisatie van het bedrijf. Daarover bereikte de groep een akkoord met de banken waardoor die voorwaarden werden opgeschort tot 30 juni 2021. Een bijkomende uitdaging bij de heropstart van de bioscopen is het feit dat er zo goed als geen nieuw filmaanbod is. Ook die producties vielen immers stil door de pandemie.