CORONA – Van de Velde blijft mondmaskers produceren ondanks nieuwe leveringen in België

Lingerieproducent Van de Velde levert dagelijks 1.000 mondmaskers aan het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) in Aalst. Op deze manier wil het familiebedrijf haar steentje bijdragen in deze coronatijden. “Het ziekenhuis heeft ons vorige week gecontacteerd met de dringende vraag of we mondmaskers konden maken”, zegt perscontact Ellen De Wilde. “Wij zijn een sociaal betrokken familiebedrijf, dus we hebben hier niet lang over moeten nadenken. Er was geen interne discussie en hebben meteen groen licht gekregen”. Nochtans is vandaag op de luchthaven van Luik-Bierset een vliegtuig geland met 6 miljoen chirurgische mondmaskers aan boord. Later deze week wordt nog een lading van ruim 14 miljoen mondmaskers verwacht. Toch blijft de lingerieproducent gewoon doorgaan. “Deze ochtend werd het materiaal geleverd, dus zijn we vandaag weer volop aan het stikken”, zegt Ellen De Wilde. “Zolang dat het ziekenhuis ons vraagt, zullen we blijven doorgaan”.



Afgelopen week werd het stikatelier van het bedrijf in Schellebelle ingezet voor de productie van type 2-mondmaskers voor medisch gebruik. Zo werd dinsdag het machinepark gereorganiseerd en konden de stiksters woensdag met de productie van de eerste lading starten. “Onze stiksters waren van in het begin enorm enthousiast om deze actie op te zetten en zo onze zorgsector bij te staan in deze uitdagende periode”, zegt Liesbeth Van de Velde, verantwoordelijke stikatelier. Het beursgenoteerde Van de Velde is bekend als producent van lingerie, onder meer van de merken Marie Jo, Prima Donna en Andres Sarda.

De stiksters in Schellebelle zijn nu echter omgeschakeld en werken met steriel materiaal, geleverd door het ziekenhuis, en in een grondig gereinigde en ontsmette werkomgeving. Daarnaast dragen ze tijdens het stikken handschoenen en een mondmasker, om steriel en volgens strikte hygiënische procedures te werken. “Dagelijks worden zo’n 1000 mondmaskers geleverd aan het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) in Aalst, zij verzorgen op hun beurt de verdeling onder de naburige ziekenhuizen”, zegt perscontact Ellen De Wilde. In haar andere productiecentra blijft het bedrijf gewoon lingerie produceren.