Van de Velde gaat speciale sport bh’s maken voor Belgische atleten op de Olympische Spelen

De Belgische dames op de Olympische Spelen zijn dan onze ambassadeurs en we maken met Prima Donna voor iedereen een beha op maat.” Dat zegt Marleen Vaesen, de grote baas van de beursgenoteerde lingerieproducent Van de Velde uit Schellebelle. Vaesen is net iets meer dan één jaar CEO van het bedrijf dat kampt met omzetdalingen en minder winst. Ze sneed fors in de kosten en gooide zowat alle consultants buiten. Ook die van marketing. Vandaar het alles inzetten op de Olympische Spelen. De grote aandeelhouders, de families Van de Velde en Laureys, mikken ondertussen op hogere beurskoersen voor hun bedrijf. En dus een herstel van hun vermogen.



Marleen Vaesen was tot eind 2018 nog CEO van de groentengroep Greenyard tot hoofdaandeelhouder Hein Deprez haar de wacht aanzegde. Greenyard werd er niet beter van en Vaesen bleef niet bij de pakken zitten. Ze werd CEO bij de lingerieproducent Van de Velde. Daar kreeg ze de opdracht het bedrijf uit het slop te halen. Sedert 2017 kampt Van de Velde met afkalvende cijfers, zowel inzake omzet als winst als beurskoers. Van de Velde had de e-commerce niet begrepen en boekte aanzienlijke commerciële verliezen in de Verenigde Staten.

Topvrouw Marleen Vaesen kreeg de omzetmotor nog niet echt in gang, maar de kosten zijn onder controle, zo blijkt uit de jaarresultaten. Voor dit jaar mikt ze op een gelijk of licht hoger omzetcijfer. De brutobedrijfswinst steeg vorig jaar met 17 procent 41,9 miljoen euro. Vaesen sneed zowat 15 miljoen euro personeels- en andere kosten weg. In Schellebelle vielen ontslagen in het naaiatelier en een datamarketingteam in Eindhoven mocht opstappen, net zoals een legertje consultants.

De controlerende families Van de Velde en Laureys werden er niet beter van. Sedert de herfst van 2016 smolt hun vermogen met 300 miljoen euro weg om nu te eindigen op 180 miljoen euro. De families beslisten dat het bedrijf nu zelf voor 15 miljoen euro eigen aandelen gaat inkopen. Tegen de huidige koers gaat het om 4,6 % van alle aandelen. Dat zou de koers fors moeten ondersteunen.