CORONA – Wallonië zet eigen mondmaskerproductie op de sporen

Coronavirus

In de Waalse gemeente Fleurus is de vennootschap Deltrian Protective Equipment (DPE) opgericht. Die krijgt een kapitaal mee van 250.000 euro. 127.600 euro daarvan komt van het bedrijf Deltrian. 122.400 euro is in handen van het Waals gewest via hun vehikels Sogepa en SRIW. Bedoeling is dat DPE in Fleurus, waar Deltrian is gevestigd, op jaarbasis 30 miljoen mondmaskers gaat produceren. 20 miljoen daarvan zullen worden afgenomen door het Waals gewest. Ondertussen zien ook in Vlaanderen de eerste voorzichtige plannen het licht voor een eigen productie van mondmaskers.



Het meest concrete Vlaamse plan komt van de consultant Alain Schockaert. Die richtte de The Fair Production Company CV op. Onder het motto “Protect our heroes” wil die vanaf deze zomer 1 tot1,5 miljoen kwalitatieve mondmaskers met FFP2-filter produceren in België. De vzw wil dat ‘helden’, zoals verzorgend personeel of buschauffeurs, te allen tijde de juiste bescherming tegen het coronavirus dragen. ‘Veel solidariteitsacties gaan over medische maskers die alleen de omgeving beschermen. Maar kwalitatieve mondmaskers met een FFP2-filter zijn essentieel omdat ze ook de persoon beschermen die ze draagt’, zegt Stijn Rommens, een van de initiatiefnemers in de Tijd.

De productie moet binnen 10 tot 14 weken beginnen. Drie productieplaatsen in Vlaanderen worden geprospecteerd. Onder meer met de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) wordt gesproken om startkapitaal te verzamelen. De initiatiefnemers rekenen alvast ook op een vaste afnamebelofte van de Vlaamse regering. Het bedrijf Alsico uit Ronse van de familie Siau stelde zich onlangs kandidaat om in recordtempo 1 miljoen mondmaskers te maken. Maar de Belgische certificeringsinstelling Centexbel verleende het bedrijf voorlopig niet de broodnodige certificering als medisch hulpmiddel. Timelab, een spin-off van de UGent, wil via 3D-printers herbruikbare mondmaskers maken. En ook twee Vlaamse bedrijven zouden in gesprek zijn met federaal minister Philippe De Backer (Open VLD) om mondmaskers te produceren in eigen land.