CORONA – Waalse politiek start eigen mondmaskerfabriek op

Is het politiek dirigisme, opportunisme of gewoon goed beleid? Het Waals gewest wil alvast dat er eind mei in Wallonië een nieuwe vennootschap actief is die op jaarbasis 30 miljoen mondmaskers zal produceren. Voor eigen Waals gebruik. Dat bedrijf zal voor 51 % in handen zijn van de Waalse overheidsholding Sowalfin. 49 % moet in handen zijn van het bedrijf Deltrian. Dat laatste is een specialist in filtertechnieken. “Mondmaskers zijn niet onze specialiteit, zegt Deltrian afgevaardigd bestuurder Jurgen Alexius, maar de basismaterialen zijn grotendeels dezelfde. De leveranciers dus ook.” Alles in Wallonië lijkt politiek te zijn.Het familiaal bedrijf Deltrian, gevestigd in Fleurus, produceert in eerste instantie filtersystemen voor de industrie. Zoals het verhaal van het bedrijf Alsico van de familie Siau uit Ronse leert, is dat nog iets anders dan mondmaskers. Industriële filtersystemen houden in eerste instantie stofdeeltjes tegen, mondmaskers moet vochtdruppels tegenhouden. Maar Jurgen Alexius maakt zich sterk dat zijn bedrijf die diversificatie uitdaging aan kan. Het bedrijf staat voor een omzet van 18 miljoen euro, goed voor een operationele cash flow van 0,9 miljoen euro. Het heeft antennes in onder meer Slovakije, Rusland, China en een serie Europese landen. Er werken om en bij 40 mensen in het bedrijf.

Bedoeling is dat Deltrian in zijn fabriek in Fleurus 2.500 m² vrijmaakt om de productie van mondmaskers op te starten. In Duitsland werden twee productiemachines besteld. Basismateriaal is het zogenaamd melt blown polypropyleen, de kunststof die vocht stoppend moet zijn. Deltrian zou er daarvan al drie ton hebben kunnen bestellen, ook in Duitsland. In België zijn er geen producenten van melt blown. De nieuwe fabriek moet break even draaien op 20 miljoen maskers. 10 miljoen maskers daar bovenop zijn cash flow. De Waalse overheid zal het grootste deel van de maskers zelf opkopen. (Lees verder onder de foto)

Maggie De Block

De beslissing van de Waalse politiek komt alvast op een moment waarop het mondmaskerbeleid van de Vlaamse Open VLD minister Maggie De Block zwaar onder druk staat. Dan toch aan Franstalige kant. De christelijke vakbond pleit er ronduit voor haar ontslag. Vooral het feit dat ze geen nieuwe strategische voorraad mondmaskers heeft aangelegd, nadat de oude voorraad werd vernietigd, wordt haar politiek aangerekend. Links Wallonië ziet daarin het symbool van het besparingsbeleid van de regering Michel die opgezadeld was met een Waalse minderheid. Het lijkt nu tijd om de rekeningen te vereffenen. Aan Vlaamse kant komt men niet veel verder dan wat slappe kritiek aan het adres van premier Sophie Wilmès die niet zou uitblinken in slagkracht. Philippe De Backer, die door de Vlaamse liberalen van onder het stof werd gehaald om De Block uit de wind te zetten, blijft intussen achtervolgd worden door weinig kwalitatieve mondmaskers, geleverd door bijwijlen malafide leveranciers, ver weg van hier. Over het feit dat Maggie De Block kostbare tijd verloor door initieel een mislukte bestelling te plaatsen bij een partijgenoot van Open VLD wordt in deze drukke corona tijden al niets meer gezegd.