CORONA – Mondmaskers: Alsico vs Centexbel, de discussie houdt aan

Coronavirus

Het familiebedrijf Alsico uit Ronse, in handen van de familie Siau, is gespecialiseerd in de productie van werkkledij voor verschillende industriële sectoren. Nu krijgt Alsico geen certificering voor het produceren van mondmaskers in de strijd tegen het coronavirus. Naar eigen zeggen produceert Alsico al jaren maskers voor de farma industrie. Bedrijfsleider Gauthier Siaus benadrukt in de Tijd dat zijn bedrijf een capaciteit aan kan van 1 miljoen maskers. Maar volgens de Belgische certificeringsinstelling Centexbel voldoen de mondmaskers niet aan de normering. “De farmaceutische industrie is niet de zorg”, zegt Centexbel directeur Jan Laperre aan onze redactie. “In de farmaceutische industrie gelden andere vereisten die eerder gaan naar het werken in cleanrooms.” En dus niet naar gezondheidszorg.



Onlangs stelde het bedrijf Alsico zich kandidaat om tijdelijk haar volledige productieapparaat in te zetten om wasbare mondmaskers en beschermkledij te maken voor zorgprofessionals. Volgens Centexbel, het kenniscentrum voor textielnijverheid en testinstituut in België, voldoen de maskers echter niet aan de Europese richtlijn. “Het gaat hier over producten (medische maskers) die vallen onder de Europese richtlijn voor medische hulpmiddelen. Deze richtlijn legt de essentiële vereisten vast waaraan deze hulpmiddelen moeten beantwoorden”, zegt Jan Laperre, algemeen directeur Centexbel. “Wij beschikken over de apparatuur om de testen uit te voeren. Indien het product niet aan de vereisten voldoet dan geven we uiteraard aan bedrijven de raad om geen risico te lopen. Via de conformiteitsverklaring verklaart het bedrijf immers dat haar product voldoet aan de essentiële vereisten. Als dit niet het geval is dan is het bedrijf verantwoordelijk voor de schade die mogelijks berokkend wordt”.

Laperre benadrukt wel dat een certificatie voor medische maskers niet nodig is. “Het bedrijf beslist autonoom om het product op de markt te brengen. Centexbel zal het bedrijf niet beletten om het product op de markt te plaatsen”.

In de krant de Tijd toonde Gauthier Siau, topman van Alsico, zich verontwaardigd. “Het gaat om precies dezelfde maskers die al jaren in de grootste farmabedrijven van Europa gebruikt worden (GSK, Pfizer, Alcon, Novartis, MSD)”. “De farmaceutische industrie is niet de zorg”, zegt Laperre. “In de farmaceutische industrie gelden andere vereisten die eerder gaan naar het werken in cleanrooms. Ik twijfel er niet aan dat Alsico daar goede producten levert. Maar bescherming tegen speekseldruppels die mogelijke virussen of bacteriën bevatten is toch wel iets anders dan kleding of maskers die geen stofdeeltjes genereren en de cleanroom condities zouden kunnen beïnvloeden”.

Volgens Alsico zijn de mondmaskers gemaakt uit 100% continu filament polyester. Deze weefsels worden normaal enkel gebruikt in cleanrooms. De maskers zijn wasbaar tot op een temperatuur van 80 °C. Ze doorstaan minstens 100 wasbeurten en kunnen ook gesteriliseerd worden via stoom- of gammasterilisatie.

Of een masker herbruikbaar is of niet, dit doet er niet toe. De norm EN14683 werd op Europees niveau met verschillende experten uitgewerkt. De norm spreekt zich niet uit over materialen of constructies. Ze legt alleen de testmethodes vast en de criteria. De norm sluit geen enkel materiaal uit. De testmethode simuleert speekseldruppeltjes en er wordt nagegaan of deze speekseldruppels door het materiaal kunnen via een luchtstroom die de ademhaling simuleert. Deze criteria hebben betrekking op het barrière niveau en op de ademendheid van het masker, en de bacteriële zuiverheid van het masker.” aldus Jan Laperre. “Op welke parameters de maskers van Alsico falen, vraagt u best aan Alsico.” We hebben dat geprobeerd, maar het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.