Coucke en Fornieri groeien met Mithra

François Fornieri

Het Luikse farmabedrijf Mithra, specialist in natuurlijke voorbehoedsmiddelen, zag zijn koers de voorbije twee maand verdubbelen. Voorzitter Marc Coucke en CEO François Fornieri varen er wel bij. De participatie van Coucke in Mithra is nu 110 miljoen euro waard tegenover 55 miljoen begin dit jaar. Fornieri ziet zijn waarde stijgen van 109 naar 218 miljoen euro. Mithra belooft nieuwe producten te lanceren en kan meegaan op de golf van speculatieve interesse voor biotech bedrijven.Mithra werkt aan de ontwikkeling van onder meer hormoontherapieën zoals Estelle en Donesta en aan de anticonceptiering Myring. Eerder deze maand maakte het Waalse farmabedrijf al melding van positieve onderzoeken voor de anticonceptiepil Estelle. Later dit jaar zal de laatste klinische onderzoeksfase opgestart worden. De pil kan wellicht al in 2020 op de markt komen. Estelle zou minder nevenwerkingen hebben dan de klassieke anticonceptiva. Mithra heeft intussen al een partner gevonden voor Estelle in Brazilië en Japan, en dat levert telkens voorschotten op.

Maar ook voor Donesta, een middel tegen menopauze-verschijnselen, zijn de verwachtingen hoog. In maart of april worden de resultaten van het fase 2-onderzoek bekendgemaakt. Ook voor dit middel heeft Mithra al een partner gevonden voor de Japanse markt. En de zoektocht naar andere partners gaat voort. Donesta zou ten vroegste in 2022 de markt bereiken.

Daarnaast geniet Mithra ook van de groeiende interesse van beleggers voor biotechbedrijven. De overnamebiedingen op Ablynx en TiGenix hebben beleggers duidelijk gemaakt dat Belgische biotechbedrijven goed in de markt liggen bij grote farmaspelers.